Interviu cu Mona Muscă, fost ministru

Interviu cu Mona Muscă, fost ministru
Reporter: În ultimul sondaj CURS sunteti doar la trei procente în urma lui Traian Basescu, în privinta încrederii electoratului. Credeti ca demisia dvs. a contat la aceasta situare în sondaj?

Mona Musca: Nu doar în ultimul sondaj stau astfel lucrurile. Nu ma pot plânge de sondaje. Când eram ministru, eram considerat, în sondaje, cel mai bun ministru. Chiar si în 2004, în campania electorala si înainte de campanie, eram cam în aceeasi situatie. Reporter: În acest caz, poate PNL sa faca abstractie de pozitia dvs. în sondaje si sa va marginalizeze?
Mona Musca: Nu stiu daca vrea sau nu sa faca abstractie de pozitia mea în sondaje. Nimeni nu poate forta partidul sa faca ceea ce nu vrea sa faca. Problema e sa îmi tin cuvântul dat, sa respect promisiunile din campania electorala si programul de guvernare. Toate acestea înseamna ca eu aduc puncte în continuare partidului, asa cum am facut si pâna acum.

Reporter: Dvs. sunteti într-un raport excelent cu electoratul. Si atunci cum poate un partid sa ignore aceasta stare de lucruri?
Mona Musca: Asa cum decurg lucrurile la ora actuala în PNL, poti sa te astepti ca partidul sa-si permita orice. Ceea ce s-a întâmplat de curând cu Cristian Boureanu, un tânar destul de proaspat în politica de vârf, demonstreaza ca se poate orice si PNL, din pacate, a ales o varianta mai putin inteligenta. Cred ca ar trebui mai mult sânge rece, mai multa rationalitate, mai multa atentie îndreptata spre public, mai multa consecventa în programul de guvernare, mai multa hotarâre în privinta deciziilor, într-un cuvânt, mai multa atentie la ceea ce are de facut un partid aflat la guvernare.

Reporter: Mai poate avea Theodor Stolojan pretentii la conducerea partidului sau a Guvernului, dupa ce a clacat în campania electorala?
Mona Musca: Nu stiu daca domnul Stolojan a avut vreo pretentie la conducerea partidului sau la luarea deciziilor. Nu l-am auzit vorbind în acest sens. Ba, mai mult, l-am auzit ca nu doreste sa se implice în conducerea partidului sau a Guvernului. Domnia sa a spus cu totul altceva: ca este îngrijorat de caderea libera a PNL si, ca atare, este gata sa ajute si domnia sa cum poate. Aceasta oferta este fireasca, pentru ca ea vine din partea unui om care a salvat PNL, care l-a dus de la 7% la peste 20%.

Reporter: De vreme ce formula de alianta scârtâie tot mai tare în ultima vreme, sub ce forma vedeti în viitor relatia dintre PNL si PD?
Mona Musca: Din pacate, au fost multe declaratii ale unor membri ai Aliantei care au înveninat relatiile dintre PNL si PD. Declaratiile au venit din ambele parti. E adevarat ca, în ultima vreme, purtatorii steagului conflictual au fost liberalii, dar si democratii au avut destule derapaje pe aceasta tema. Asta este foarte grav, si cred ca sunt foarte vinovati cei care au înveninat prin declaratiile lor relatia dintre cele doua partide. Cred ca, asa cum am reusit sa ne întelegem împreuna si sa respectam protocolul, avem toate sansele sa încercam si în continuare sa fim parteneri, si nu adversari. Cred ca singura solutie înteleapta, rationala, este fuziunea, pentru a crea un partid mare de la centru pâna la dreapta, care sa fie opozabil PSD. Este singura solutie.

Reporter: Se mai poate vorbi despre democratie în partid, de vreme ce Cristian Boureanu a fost suspendat pe timp de un an pentru ca a exprimat niste opinii?
Mona Musca: Cred ca a fost una dintre cele mai triste si paguboase decizii pe care a luat-o PNL. Au fost puse sub semnul întrebarii democratia si libertatea de exprimare în PNL. Cred ca în acest moment avem nevoie sa adunam fortele liberale pentru a face ceea ce am promis oamenilor care ne-au votat. Cred ca, în loc de excluderi si suspendari, e nevoie de unitate. În loc de decizii autoritare, care pâna la urma exprima lipsa de autoritate, e nevoie de mai multa întelepciune si mai multa unitate în partid.

Alexandru Seres0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !