Interviu cu prefectul judeţului

1Comentariu
Interviu cu prefectul judeţului
Reşiţa – Ioan Anton Paulescu: „Voi continua să mă apropii de cetăţeni“.

Prefectul consideră că cele mai importante probleme, sunt lipsa investitorilor şi infrastructura.

Timpul: D-le prefect, în curând se împlineşte un an de când deţineţi această funcţie. Care au fost cele mai grele obstacole pe care le-aţi avut de trecut?

I.A.P.: Chiar dacă zilnic mă confrunt cu probleme din diverse domenii, nu le consider obstacole ci încerc să le soluţionez folosind căile legale. O situaţie deosebită am întâlnit-o în timpul indundaţiilor de anul trecut, când digul de apărare de la Gherteniş s-a rupt şi au fost puse în pericol vieţi omeneşti. Dar, buna colaborare cu instituţiile abilitate a dus la stabilizarea situaţiei.

Timpul: Sunteţi unul dintre cei mai tineri prefecţi din România şi prefectul cu care judeţul nostru a intrat în UE. Care credeţi că sunt principalele probleme ale Caraş-Severinului, la ora actuală?

I.A.P.: Da, sunt un prefect tânăr însă, aşa cum am spus-o şi cu alte ocazii, tinereţea poate constitui un avantaj, mai ales într-o Românie europeană. Principala problemă cu care se confruntă judeţul Caraş-Severin constă în faptul că avem puţine investiţii străine şi autohtone, în comparaţie cu resursele naturale şi umane de care dispune acest judeţ. O altă problemă este aceea că prea puţine localităţi dispun de utilităţi, şi mă refer la alimentări cu apă şi canalizări. Însă, fiind o fire optimistă, cred că în 2-3 ani lucrurile vor sta altfel. Deja, autorităţile locale îşi înţeleg rolul pe care trebuie să-l aibă în atragerea investitorilor şi dezvoltarea infrastructurii, îndeosebi în spaţiul rural.

Timpul: Un prefect e apolitic. Cum colaboraţi cu guvernul şi, pentru satisfacerea curiozităţii cititorilor noştri, spuneţi-ne de ce sunteţi chemat la Bucureşti?

I.A.P.: Prin faptul că prefectul e înalt funcţionar public, apolitic, România se aliniază ţărilor cu o vastă experienţă în acest domeniu, cum este Franţa. La nivelul fiecărui judeţ, prefectul, fiind reprezentantul guvernului în teritoriu, urmăreşte aplicarea Programului de guvernare de către instituţiile deconcentrate. În acest sens, deplasările la Bucureşti au ca scop fie instruirea pe diverse situaţii care apar, gestionate de prefect, fie pentru raportarea privind modul de gestionare şi soluţionare a situaţiilor mai deosebite din judeţ (inundaţii, gripa aviară, aplicarea legii fondului funciar).

Timpul: Şi pentru că aţi amintit de fondul funciar, cum stăm la capitolul retrocedări şi, în acest context, credeţi că va fi validată Comunitatea de Avere?

I.A.P.: Au fost ceva probleme la începutul lui 2006. Acum însă, comisiile locale de fond funciar au înţeles că trebuie să urgenteze aplicarea legii fondului funciar. Nu accept tergiversările în aplicarea unor prevederi legale. Neasumarea responsabilităţilor duce la sancţiuni serioase, sancţiuni pe care Comisia Judeţeană de Fond Funciar, condusă de prefect, nu va ezita să le aplice acolo unde este cazul. Aţi amintit de Comunitatea de Avere. Lipsa unei documentaţii complete a dus la amânarea validării. Vom adopta o hotărâre la finele lunii februarie 2007, tot în funcţie de documentaţie.

Timpul: Ce vă nemulţumeşte în instituţia pe care o conduceţi şi care sunt obiectivele pe care le aveţi de atins în acest prim an al aderării?

I.A.P.: Nu sunt nemulţumit dar, întotdeauna, este loc şi de mai bine. Lucrez de 10 ani în Prefectura Caraş-Severin şi cunosc plusurile şi minusurile din această instituţie, atât din punct de vedere al activităţii desfăşurate, cât şi din cel al organizării şi resurselor umane. Însă, nu au fost probleme nerezolvate, iar competenţa oamenilor de aici şi-a spus cuvântul de multe ori.
Ca şi obiective pentru acest an aş aminti doar câteva: organizarea alegerilor pentru Parlamentul European astfel încât să nu existe probleme, aplicarea legilor fondului funciar într-un procent cât mai aproape de 100% şi continuarea apropierii de cetăţeni, prin audienţele în teritoriu, identificarea problemelor lor şi pe cât posibil, rezolvarea legală a acestor probleme.
Timpul: Vă mulţumim şi succes.

Carte de vizită:
Data naşterii: 3.05.1974.
Stare civilă: căsătorit, un copil.
Studii: Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrative.
Activitate: Inspector şi Consilier Superior în cadrul prefecturii Caraş-Severin, prefect din 2006 până în prezent.

Nina Curita1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor