Interviu cu Silviu Didilescu, preşedintele ANPH

Interviu cu Silviu Didilescu, preşedintele ANPH
Silviu Didilescu acuza faptul ca unii primesc certificat de handicap fara suport medical.

REPORTER: Ce v-a determinat sa initiati aceste programe de reabilitare a câtorva zeci de centre pentru persoanele cu handicap din întreaga tara?
Silviu Didilescu: În primul rând, m-a impresionat foarte mult starea deplorabila în care se afla cladirile acestor centre. În multe dintre ele conditiile sunt mai proaste decât în secolul al XVII-lea si asigura o viata departe de ceea ce se poate spune decenta. Si asta în plin secol XXI, când batem la poarta UE. Astfel, la propunerea mea, s-a alocat din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului 11 milioane RON pentru lucrari de reabilitare, igienizare si dotari cu mobilier în 45 de centre pentru persoanele cu handicap din întreaga tara. Aceste centre au fost alese în functie de vechimea cladirii în care îsi desfasoara activitatea si de numarul de asistati sociali.

REP.: Sunteti multumit de desfasurarea lucrarilor?
S.D.: Am ramas placut surprins sa constat ca la Cighid lucrurile merg asa cum trebuie si scopul programului de reabilitare a acestui centru s-a încadrat în termenii impusi de noi. De obicei se spune ca oltenii sunt mai saritori decât ardelenii, care sunt mai domoli. Acest program a demonstrat exact contrariul. Primul centru finalizat în termen-record a fost cel de la Satu Mare, apoi cel de la Cighid. Astept acum sa vad finalizarea lucrarilor la celalalt centru din Bihor, de la Cadea, cuprins si el în programul de reabilitare.

REP.: Ce proiecte mai aveti pentru Bihor?
S.D.: Pentru Bihor mai avem pregatit un program PHARE prin care se vor accesa fonduri de peste 480.000 de euro.

REP.: Cum comentati faptul ca, în ultimii ani, numarul persoanelor cu handicap a crescut în mod îngrijorator?
S.D.: Într-adevar, mai ales în judetul Bihor, în perioada 2004 – 2005 numarul acestora a crescut cu 13%, comparativ cu perioada precedenta. Si noi ne-am pus anumite semne de întrebare. Tocmai de aceea, George Paun, seful Comisiei Superioare de Evaluare a Persoanelor cu Handicap, a venit cu mine în Bihor pentru a controla activitatea Comisiei Judeteane de Expertiza Medicala a Persoanelor cu Handicap. Avem semnale ca exista unele dosare care nici macar nu au acte medicale doveditoare.

REP.: Si totusi, cum s-a ajuns la aceasta situatie?
S.D.: S-a observat ca acolo unde exista facultati de medicina exista si multe dosare cu persoane cu handicap. Un cadru universitar, prin statutul pe care îl are, poate elibera un astfel de act medical, deoarece parafa lui nu poate fi contestata. În judetul Iasi s-a ajuns ca o localitate sa aiba persoane cu handicap în proportie de aproape 90%, pe baza unui act medical eliberat de un profesor universitar. Cât priveste Bihorul, am auzit o scuza destul de hilara. Cineva mi-a spus ca numarul persoanelor cu handicap a crescut din cauza alimentatiei necorespunzatoare, deoarece bihorenii beau multa palinca si manânca slanina!

REP.: Ce masuri veti lua pentru stoparea acestui fenomen?
S.D.: În aceasta vara dorim, împreuna cu Ministerul Sanatatii, sa refacem criteriile de încadrare în gradul de handicap. Astfel comisiile judetene vor elibera acest certificat, punând mai mult accentul pe partea sociala. Nu se mai poate ca X sau Y sa aiba certificat de handicapat si sa fie în acelasi timp sofer de taxi.

REP.: Ce strategie veti adopta în privinta unor institutiilor care nu au rampa speciala pentru accesul persoanelor cu handicap?
S.D.: Aici avem multe probleme. Din pacate, noi nu putem obliga institutiile respective sa faca aceste rampe. Cum pot eu sa ordon, spre exemplu, unei primarii din Dolj sau alt judet care a suferit în urma inundatiilor, sa faca urgent rampe pentru persoanele cu handicap, când ei nu au bani sa ajute sinistratii? Este absurd. În timp însa acestea se vor face. Se observa ca multe farmacii sau chiar frizerii îsi construiesc singure aceste rampe, fara sa le impuna cineva. Acest lucru este determinat de o strategie capitalista.

Viorica Borz
0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !