Interviu cu Valeriu Stoica, fondator al PLD

1Comentariu
Interviu cu Valeriu Stoica, fondator al PLD
ORADEA – Stoica susţine că oligarhia transpartinică l-a silit pe premier să revină asupra deciziei de a demisiona.

Reporter : Domnule preşedinte, conform unor surse, aţi fi cotat printre primii strategi politici din Europa. Este adevărat ?
Valeriu Stoica: Nu m-am interesat de un asemenea clasament. Cred că am creat impresia că sunt un strateg politic datorită consecvenţei în urmărirea unui principiu de organizare a dreptei din România. România are nevoie de un pol de centru-dreapta.

Rep.: Credeţi că nu mai era nici o şansă ca polul acesta să se facă prin intermediul PNL?
V.S.: Noi am sperat tot timpul. Platforma politică liberală a fost reacţia noastră la derapajul conducerii PNL către stânga, a fost încercarea de recuperare a întregului partid. Din păcate, această încercare a fost întreruptă în mod brutal de către conducerea PNL, în momentul în care ne-au exclus din partid. PNL, prin combinaţiile pe care le-a făcut cu PSD, cu PRM şi PC, nu mai reprezintă zona de centru-dreapta, ci s-a deplasat la centru-stânga.

Rep.: Este posibilă o fuziune cu PNL în perspectivă?
V.S.: În măsura în care conducerea PNL va fi făcută responsabilă în legătură cu ce se întâmplă cu partidul, aceste chestiuni pot fi discutate în viitor, dar asta înseamnă, ca o condiţie prealabilă, ca PNL să-şi găsească resursele de a debarca această conducere.

Rep.: Ca strateg al partidului, ce contribuţie aţi avut la promovarea lui Călin Popescu Tăriceanu?
V.S.: Din păcate, eu nu am avut resursele la momentul oportun pentru a împiedica preluarea partidului de către echipa Dinu Patriciu, pentru că Tăriceanu nu este decât un reprezentant al echipei Dinu Patriciu. Pentru a salva partidul, am renunţat în favoarea lui Stolojan dar, din păcate, nu am reuşit să-l conving pe acesta că adevăratul pericol pentru partid îl reprezintă Dinu Patriciu. În momentul în care Stolojan s-a retras, iar ştafeta i-a fost predată lui Tăriceanu, practic partidul a încăput pe mâna echipei lui Patriciu.

Rep.: Acuzaţi mereu PNL pentru colaborarea cu PSD. Cred că dumneavoastră eraţi preşedinte în legislatura în care Guvernul PDSR a fost minoritar şi a beneficiat de sprijinul PNL.
V.S.: A fost o situaţie specială. La alegerile generale din 2000, cu excepţia PNL-ului, dreapta a fost exclusă din Parlament. Atunci a fost o ascensiune nu numai a stângii, prin PSD, ci şi a extremismului şi naţionalismului radical, prin PRM şi Corneliu Vadim Tudor. A fost un pericol foarte mare de blocare a proceselor de integrare în UE şi NATO. De aceea, la învestirea lui Adrian Năstase am acordat un sprijin punctual. Dacă mie mi s-a reproşat această greşeală, pe care am recunoscut-o, se justifică o nouă greşeală, de data aceasta amplificată, după şapte ani?

Rep.: S-a spus că Tăriceanu a revenit asupra demisiei, pe care şi-o anunţase chiar la Bruxelles, pentru că a fost şantajat de cercurile de interese. Credeţi în această variantă?
V.S.: Cred că afirmaţia are temei. Sunt bine cunoscute relaţiile lui Tăriceanu cu Dinu Patriciu. Există, în momentul de faţă, în România o oligarhie transpartinică. Ea se teme de pierderea poziţiilor economice, ca urmare a integrării în UE. Regulile jocului politic se schimbă din acest moment. Această oligarhie şi-a extras bogăţia în perioada de tranziţie, când regulile corecte ale jocului politic nu funcţionau. Schimbarea regulilor explică solidaritatea transpartinică a acestei oligarhii.

Carte de vizită

Valeriu Stoica

Data şi locul naşterii: 1 octombrie 1953, Bucureşti
Starea civilă: căsătorit, are o fetiţă
Studii: Facultatea de Drept Bucureşti; burse, seminarii, stagii profesionale şi colocvii în SUA, Anglia, Franţa, Olanda, Suedia, Egipt, Israel, Grecia, Austria etc.
Activitate profesională: judecător, avocat, lector universitar, decan al Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Magistraţilor. Autor şi coautor al mai multor cărţi, studii şi articole în domeniile Dreptului Civil, Comercial şi Drepturile Omului; ministru al Justiţiei (1996-2000); deputat (1996-2004)
Activitate politică: prim-vicepreşedinte şi apoi preşedinte al PNL. În 2006 a fost exclus din PNL împreună cu Theodor Stolojan şi ceilalţi autori ai Platformei Liberale; Fondator al PLD, ales preşedinte al Consiliului Naţional al Reprezentanţilor la congresul de constituire.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor