Interviu Ilie Bolojan: Să vină oameni fără balastul trecutului

Interviu Ilie Bolojan: Să vină oameni fără balastul trecutului
Secretarul general al Guvernului Ilie Bolojan ne-a acordat vineri, în exclusivitate, un interviu la sediul redacţiei Jurnal bihorean. Despre realizările lui Bolojan din fruntea SGG şi despre presiunile trans-partinice exercitate asupra oamenilor aflaţi în poziţii-cheie în Capitală, despre metehnele administraţiei publice locale din România şi nu în ultimul rând despre posibilitatea candidaturii lui Bolojan pentru câştigarea Primăriei Oradea, citiţi în interviul de mai jos.

Domnule Bolojan, au trecut deja circa nouă luni de când sunteţi secretar general al Guvernului. În ce măsură aţi reuşit să puneţi în practică ceea ce v-aţi propus la început?

Când am fost numit secretar general am avut o discuţie cu primul-ministru în care mi s-au trasat principalele direcţii pe care să le am în vedere. Este vorba despre reorganizarea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), în sensul de a elimina lucrurile nefaste din activitatea Regiei ce rezidau acolo de ani de zile, şi cred că am reuşit. Înainte, repartiţiile de spaţii se făceau prin încredinţare directă, ceea ce crea foarte multe suspiciuni. În general, gestiunea Regiei era discutabilă.

Existau demnitari care nu părăsiseră imobilele şi care rămâneau sine die în acestea, creând o stare de tensiune cu cei noi care veneau pe funcţii şi nu aveau unde să se mute. Din punct de vedere economic, era o activitate împrăştiată în toată ţara. Existau foarte multe active, iar în momentul în care în mâna unor decidenţi din sistemul public există multe active există tendinţa acestora de a le împărţi după criterii nesănătoase. Atunci am scos la vânzare activele care nu erau necesare, prin licitaţie publică, şi în general am separat apele la Regie.

Unul din obiectivele dvs. pe care le-aţi anunţat public a fost transpunerea succeselor înregistrate în Bihor şi pe plan naţional. Cum stă acum România la capitolul eliberări paşapoarte, caziere judiciare, permise şi înmatriculări auto?

Ştiindu-se că am o expertiză în acest domeniu, am reuşit în acest mandat să extindem acest model de serviciu orientat spre cetăţean în toată ţara. Astăzi, cu excepţia Capitalei, unde avem întârzieri la serviciul de Cazier şi la Înmatriculări, toate serviciile din ţară funcţionează după sistemul din judeţul Bihor. Adică paşapoartele se eliberează în două ore, certificatele de înmatriculare şi permisele auto în două ore, cazierul se eliberează pe loc şi, de asemenea, numărul de drumuri pe care le făceau cetăţenii la anumite servicii a fost redus. La serviciile fiscale pentru obţinerea cazierului fiscal totul se face printr-o singură mutare, totul se face pe loc. Practic, în zona serviciilor publice am reuşit în această perioadă să extindem în toată ţara acest sistem, care nu face decât să reducă această corupţie din administraţie.

Aş vrea să pomenesc aici că una din condiţiile pe care le-am pus în discuţiile cu premierul, când am acceptat această funcţie, a fost să pot susţine judeţul Bihor. Eu spun că în aceşti ani, 2005-2006-2007, bihorenii cu funcţii la Bucureşti, liderii partidelor care au constituit alianţele de guvernare au reuşit ca să pună judeţul Bihor acolo unde îi e locul. Mă refer la faptul că, dacă suntem la capitolul contribuţii la bugetul de stat între primele şase – şapte locuri, atunci e normal ca şi la distribuţia de fonduri către judeţul respectiv să fie în aceeaşi zonă, pentru că ani de zile am fost la limita inferioară. E bine pentru judeţul Bihor ca bihorenii ce pleacă pe funcţii publice la Bucureşti să nu uite de unde au plecat. Şi am încercat şi eu, pe cât a fost posibil, alături de ceilalţi bihoreni, să nu uit de unde am plecat. În afara fişei postului, tema noastră la Bucureşti este să susţinem judeţul Bihor.

V-aţi ocupat şi de consulatele româneşti din străinătate…

Da, de câteva luni mă ocup şi de partea de externe, de partea de activitate consulară. Avem circa două milioane de români în străinătate, din care cea mai mare parte e în Italia şi Spania şi programul consulatelor noastre era de două-trei ore pe zi, cu un comportament de tipul serviciilor de tristă amintire din România. S-a reuşit deschiderea Consulatului de la Chişinău, unde erau foarte mari probleme pentru cetăţenii moldoveni care aveau nevoie de vize pentru a intra în România, se va deschide un consulat Castellon şi se va extinde cel de la Barcelona, în aşa fel încât până la jumătatea acestui an să nu mai avem sincope. De săptămâna viitoare, toate consulatele româneşti din UE vor funcţiona cu un program de şase ore pe zi, cinci zile pe săptămână. N-a fost foarte populară măsura printre cei din consulate, care credeau că sunt în vacanţă, dar nu ne mai putem bate joc de cetăţenii români din străinătate.

Ce trebuie să facă un lider pentru a transforma în bine serviciile oferite cetăţeanului?

Prima condiţie pentru ca un sistem bolnav să poată fi corectat este ca la conducere să vină oameni care să nu aibă un balast al trecutului. E bine să ştii ce se întâmplă acolo, dar nu e bine să fii din interior, pentru că lanţul complicităţilor este destul de mare. Apoi, trebuie să ai o viziune asupra a ceea ce vrei să faci şi să-ţi asumi disconfortul primei etape de luare a acestei măsuri. În a treia etapă trebuie să fii consecvent în a urmări să vezi dacă se respectă noile reguli şi termene impuse. Mai e şi o chestiune esenţială: să nu vii pe o funcţie pentru ca „să-ţi faci plinul”, deoarece în momentul acela eşti legat de mâini şi de picioare.

De ce scârţâie încă administraţia publică de la noi?

Problemele administraţiei publice în general sunt cele legate de achiziţiile publice. Al doilea element – emiterea autorizaţiilor de construcţii – care în multe locuri dacă nu le faci cu cine trebuie s-ar putea să dureze luni şi chiar ani de zile. E o zonă parazitată aceasta, din păcate. Apoi, sigur, mai e şi problema calităţii serviciilor publice oferite de municipalitate, cum ar fi măsura în care e curat un oraş sau gestionarea traficului.

S-a speculat mult în ultimele luni pe tema unei posibile candidaturi a dvs. la Primăria Oradiei. Aţi tot amânat un răspuns ferm pentru 2008. Veţi candida la Primărie?

Atunci când se eliberează un post, cei interesaţi de zona respectivă caută variante, fac presupuneri şi au loc discuţii despre cine ar putea să ocupe acea poziţie. Şi în Oradea azi e aceeaşi situaţie, prin vacantarea postului o dată cu plecarea domnului Filip. Au loc speculaţii… Nu exclud o astfel de candidatură, însă ea poate fi luată în calcul doar dacă sunt respectate câteva condiţii decente pentru orice fel de candidat, pentru a nu face figuraţie: trebuie să ştii cu ce cotă porneşti, cotă care poate fi aflată prin sondaje, o cotă care să-ţi garanteze posibilitatea de a candida. Trebuie să ai o echipă în spate, care să aibă dorinţa de a face treabă, nu oaste de strânsură, nu oameni detaşaţi, ci de încredere. Apoi îţi trebuie un program şi o viziune. Dacă nu ai un program clar, în care să ştii de unde începi şi unde vrei să ajungi, atunci începi să bâjbâi, iar viziunea ţine şi de om. În aceste posturi e nevoie de oameni cu caractere puternice, nu de marionete, pentru că altfel sunt în bătaia vântului în toate sezoanele anului.

Revenim la activitatea dvs. de la Guvern. Ţinând cont poziţia dvs. în cadrul Guvernului, vă confruntaţi des cu presiuni politico-economice?

Orice decident care ocupă o anumită funcţie se confruntă permanent cu diferite presiuni. Este însă datoria celui care ocupă postul să le îndepărteze şi să-şi onoreze atribuţiile funcţiei. Eu nu sunt adeptul lamentărilor. În momentul în care te duci pe o funcţie ştii că ai nişte riscuri, ai nişte răspunderi pe care trebuie să ţi le asumi. Dacă doreşti stai liniştit, te duci într-o bibliotecă, te apuci de studiat şi scrii istoria religiilor. Dacă lucrezi, de exemplu, în zona Parchetului, e clar că nu ai o viaţă uşoară din punctul de vedere al relaţiei cu infractorii. Nu mă pot plânge că presiunile au depăşit o anumită limită. Desigur, sunt presiuni, dar trebuie să le gestionăm.

Calin Corpas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !