Interviu în exclusivitate cu Gheorghe Flutur

Interviu în exclusivitate cu Gheorghe Flutur
REŞIŢA – Gheorghe Flutur, vicepreşedinte PLD, crede că oamenii de afaceri dau ora exactă în politică.

Timpul: – Cum vedeţi d-voastră o posibilă reformă parlamentară?

Gheorghe Flutur: – În primul rând la capitolul reformă parlamentară trebuie să vă spun că avem două camere care au suprapuneri de atribuţiuni. România nu este o ţară federativă, nu are landuri, pentru ca una din camere să se ocupe de legăturile cu landurile, ci e o ţară care poate fi condusă cu un parlament unicameral cu întărirea rolului parlamentarului, pentru că în momentul de faţă şi Senatul şi Camera Deputaţilor fac acelaşi lucru.

Poziţia noastră e pentru un Parlament unicameral, pentru departajarea clară a ceea ce legiferează Guvernul şi de unde începe să legifereze parlamentul. În plus, dorim şi prevedere extrem de clară în ceea ce priveşte candidatura cu postul de prim-ministru nominalizat, pentru ca oamenii să ştie pe cine votează.

Timpul: – Cum comentaţi conflictele tot mai dese dintre Preşedinţie şi Guvern?

G.F.: – Există un conflict cronic care apare acum între instituţia prezidenţială şi cea guvernamentală, care s-a manifestat şi în perioada Constantinescu – Radu Vasile şi în perioada Iliescu -Năstase.

În acest sens trebuie să soluţionăm următorul paradox: preşedintele are legitimitate mare pentru că e ales prin votul uninominal, dar mai puţine pârghii constituţionale şi aşteptările oamenilor sunt foarte mari, pe de altă parte primul-minisru are mai puţină legitimitate pentru că nu este ales uninominal, dar are pârghii constituţionale multe. Pentru a putea rezolva această discordanţă, trebuie să organizăm o serie de dezbateri publice pentru a ne putea consulta cu societatea civilă.

Timpul: – Credeţi că sfera economică este pre prezentă pe scena politică?

G.F. : – Există o reţea de oameni economici care doresc să controleze politicul şi să dea ora exactă mereu în politica românească. Aici este pericolul pentru că voinţa populaţiei e una şi apare acest bruiaj a unor grupări economice, care din păcate cred că au dus-o foarte bine în tranziţie şi regretă că am intrat în UE şi au pierdut anumite privilegii. Reţelele oligarhice le simţim în fiecare zi.

Timpul: – Cum credeţi că a reacţionat Guvernul în urma aderării Românie la UE şi ce ar trebui să facă în continuare?

G.F.: – Guvernul trebuia de pe 3 ianuarie să fie la Bruxelles şi să negocieze toate capitolele sensibile şi nu să răspundă şovăielnic dacă ţăranii din Sibiu ţipă că nu pot să îşi vândă brânza în piaţă. Trebuia să se meargă la Bruxelles să se negocieze pentru că suntem ţară membră a UE.

Sunt lucruri care trebuie făcute altfel decât până acum. Trebuie să încurajăm sindicatele şi asociaţiile patronale să fie prezente la Bruxelles şi chiar să fie antemergători care să apere unele drepturi pentru unele segmente sociale din România

Carte de vizită:
Data naşterii: 8 iulie 1960.
Studii: doctorand în economie forestieră, Facultatea de Silvicultură si Exploatări Forestiere Braşov, Liceul Silvic Câmpulung
Activitate profesională: Director, Directia Silvică Suceava, 1997 – 2000, Inginer silvic, Direcţiile Silvice Botoşani şi Suceava, 1995 – 1991.
Carieră politică: Vicepreşedinte PLD; Ministru al agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale 2004 – 2006; Senator de Suceava, 2000 – prezent.

Andreea Gherle0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !