Interviu in exclusivitate

Interviu in exclusivitate
Ministrul Afacerilor Externe despre relatiile româno-ungare. Mihai Razvan Ungureanu da detalii despre apropiata sedinta comuna a guvernelor român si ungar.

Reporter: Domnule ministru, sedinta comuna a guvernelor român si ungar reprezinta o premiera. De unde aceasta idee?
Mihai Razvan Ungureanu: Sursa acestei initiative de a organiza o sedinta comuna de Guvern consta în nevoia celor doua administratii de a folosi, la maximum, interesele noastre nationale, mai ales cele de dezvoltare. Fiecare tara îsi croieste propriul plan de dezvoltare, potrivit unor principii care se regasesc în planurile tuturor statelor membre UE. La noi, suprapunerile sunt evidente pe infrastructura, mediu, agricultura, utilizarea fortei de munca si a protectiei sociale, pe economie si în adoptarea unor instrumente de colaborare transfrontaliera. În plus, aceasta sedinta de guverne mai are o semnificatie: arata care este continutul relatiei bilaterale. Va rog sa priviti înapoi cu zece ani, când un astfel de proiect nu numai ca era de neconceput, ci era chiar de domeniul absurdului. Acum însa interesele noastre comune sunt numeroase, avem aceeasi apropiere fata de obiectivele europene… Reporter: Cum priviti, personal, o astfel de întâlnire?
Mihai Razvan Ungureanu: Consider ca este cea mai buna dovada a calitatii relatiilor bilaterale româno-maghiare. Este un lucru rar, nu se întâmpla foarte des asa ceva si daca se întâmpla, are un caracter mai mult formal. În cazul de fata, sedinta comuna a celor doua guverne va avea un caracter concret. Discutam despre hotarâri de Guvern, memorandumuri, note si decizii comune… Încercam ca împreuna sa vedem cum putem valorifica surpapunerile de interes care exista între planurile noastre nationale de dezvoltare, cu atât mai mult cu cât, din 2007, suntem împreuna în Uniunea Europeana. Asadar, stiindu-ne interesele comune, ne si croim strategii comune pentru a ne putea apara si promova interesele în cadrul Uniunii Europene.

Reporter: În contextul vizitei pe care tocmai ati efectuat-o în Ungaria, spuneti-ne cum apreciati atitudinea românilor stabiliti aici care nu îsi declina nationalitatea? Se spune ca din cei aproximativ 25.000 de români stabiliti în Ungaria, doar 9.000 au recunoscut asta la ultimul recensamânt.
Mihai Razvan Ungureanu: Daca asta spun statisticile, înseamna ca asa este. Din pacate… Pe de alta parte, acest fenomen trebuie înteles ca un proces natural. Ceea ce putem noi face este sa aratam ca exista cultura româna vie, indiferent de numarul românilor stabiliti aici. Si speranta mea este ca toti cei care suntem si ne stim români, mândri de apartenenta nationala, ne însusim datoria de a pastra si promova cultura româneasca.

Reporter: Revenind la sedinta din 20-21 octombrie a.c., putem spune ca românii din Ungaria va pot considera un ambasador la aceasta actiune comuna?
Mihai Razvan Ungureanu: Am facut deja un apel catre reprezentantii comunitatii românesti sa redacteze un memoriu unic al comunitatii unde sa fie înregistrate doleantele românilor nostri din Ungaria. Eu cred ca este un gest firesc. De altfel, o parte din problemele de interes ale românilor, semnalate în cadrul întâlnirii cu comunitatea româna, au fost incluse în inventarul tematic al sedintei comune. Oricum, fiind vorba despre prima sedinta comuna, si nicidecum despre ultima, nu putem avea pretentia ca toate aceste aspecte sa fie abordate. Va asigur însa ca ele îsi vor gasi locul în agendele viitoarelor sedinte ale guvernelor reunite.

Ministrul Mihai Razvan Ungureanu e preocupat de românii din Ungaria
(Foto: arhiva)

CARTE DE VIZITA
Mihai Razvan Ungureanu

Data si locul nasterii: 22 septembrie 1968, Iasi
Stare civila: casatorit
Studii: Facultatea de Istorie-Filosofie Iasi (1992); masterat la St. Cross College al University of Oxford (1993); doctorat la Facultatea de Istorie a Universitatii Al. I. Cuza din Iasi (2004)
Functii: secretar de stat în MAE (1998-2001), director general – emisar regional al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003)

Seres Alexandru