Interviu în exclusivitate

Interviu în exclusivitate
REŞIŢA – Interviu în exclusivitate cu directorul executiv al D.A.D.R. Caraş-Severin, Romică Anculia: „Avem cu ce să ne mândrim în UE“

Timpul: Care sunt principalele obiective ale Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală Caraş-Severin, pentru anul 2007?

Romică Anculia: Sunt multe de spus, deoarece anul acesta avem foarte mult de lucru. Este nevoie de multă înţelegere şi o colaborare foarte bună între specialişti şi fermieri.

Să nu uităm că oamenii trebuie stimulaţi pentru a reuşi să-şi tramsforme gospodăria ţărănească în fermă agricolă cu caracter comercial. De asemenea, vom pune accent pe alocarea eficientă a resurselor bugetare pentru sprijinirea producătorilor agricoli.

Timpul: Veţi face demersuri pentru o colaborare mai strânsă între specialiştii agricoli şi omul interesat să facă agricultură?

R.A.: Acesta este principalul obiectiv pentru anul în curs. Oamenii au nevoie de informaţii precise într-un timp cât mai scurt. Nu să se plimbe de la o instituţie la alta. Tocmai de aceea, în momentul de faţă se lucrează la extinderea clădirii instituţiei şi doresc ca aici să vină toate instituţiile care sunt specializate în domeniul agricol.

De asemenea, vom extinde şi activitatea în teritoriu, prin înfiinţarea a 11 centre zonale, repartizate pe toată suprafaţa judeţului, cu o dotare corespunzătoare şi un personal instruit.

Tot pentru o colaborare mai bună cu oamenii, vom înfiinţa, împreună cu băncile din judeţ, bancomate care să faciliteze încasarea drepturilor băneşti. Tot pentru a veni în ajutorul agricultorilor, anul acesta va lua fiinţă la Teregova un centru zonal performant.

Pentru această investiţie am primit aprobare pentru un miliard de euro. Ne dorim ca aici să se efectueze cursuri de perfecţionare a specialiştilor în ceea ce priveşte legislaţia europeană şi evident, implementarea acesteia în teritoriu.

Timpul: De la 1 ianuarie 2007 producătorii agricoli sunt nevoiţi să respecte normele europene. Putem vorbi despre domeniul agroalimentar ca despre un domeniu aliniat la aceste norme?

R.A.: Lumea nu percepe foarte bine conceptul de stat membru al Uniunii Europene şi nu toată lumea cunoaşte legislaţia europeană. În momentul de faţă lucrăm la implementarea normelor europene în ceea ce priveşte firmele agroalimentare din judeţul Caraş-Severin.

Din 300 de unităţi de profil agroalimentar, cum ar fi panificaţie, lapte, carne, doar 60% pot funcţiona la capacitate normală. Restul de 40% lucrează la proiectele pentru modernizare şi utilare. Este bine de reţinut că, de la 1 ianuarie 2007, trebuie aplicate normele impuse de Uniunea Europeană.

Timpul: Cu ce ar putea să se prezinte judeţul Caraş-Severin pe piaţa Uniunii Europene?

R.A.: Credeţi-mă că avem cu ce să ne mândrim. Avem răchia, brânza, oaia raţcă şi evident produsele rezultate de la acest animal, cârnaţii, caltaboşii şi alte produse agroalimentare specifice nouă.

Toate acestea pot deveni o marcă de renume în Uniunea Europeană. Pot spune că deja s-au făcut demersuri pentru a putea ieşi pe piaţa europeană. Există la ora actuală Asociaţia Producătorilor de Răchie, Asociaţia Crescătorilor de Albine şi chiar Asociaţia Crescătorilor de Ovine, rasa raţcă.

Mianda Mladin0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !