Interviu: Mediul costa 29 miliarde euro!

Interviu: Mediul costa 29 miliarde euro!
INTERVIU: Secretarul de stat din Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Korodi Attila, raspunde întrebarilor J.b. Korodi anunta o suma astronomica pentru alinierea României la standardele UE.

Reporter: Cât timp îi trebuie României pentru alinierea la standardele de mediu impuse de catre Uniunea Europeana?
Korodi Attila: La negocierile cu UE s-a stabilit anul 2018 ca termen-limita. Pâna atunci avem o agenda de conturare a obiectivelor pe diferite teme tehnice.

Rep.: Care sunt costurile îndeplinirii standardelor impuse si de unde vor veni banii?
Korodi Attila: Costurile totale pentru îndeplinirea angajamentelor se ridica la 29,3 miliarde euro. Din acesti bani, tot ceea ce se refera la modernizarea si dezvoltarea retelelor de alimentare cu apa costa 19 miliarde euro, iar deseurile 5 miliarde euro. Celelalte costuri sunt legate de sectorul economic. Vom aloca însa bani publici pentru a ajuta sectorul economic sa se alinieze standardelor europene. 40% din aceste fonduri vor fi alocate de catre UE, prin fondurile structurale.

Rep.: Care sunt perioadele de conformare fixate pentru poluatori si ce sanctiuni aveti la îndemâna pentru coercitarea celor care nu le respecta?
Korodi Attila: Marii poluatori au perioade de conformare cuprinse în 1 si 8 ani. Vorbim de poluatori în special din industria chimica, cea zootehnica (în special fermele de porci) si cea extractiva – mineritul. Pâna la finele acestui an, 521 de agenti economici vor trebui sa îndeplineasca criteriile ecologice impuse. Alte 195 de societati vor primi autorizatia de functionare pâna la finele acestui an, însa vor avea tema de casa: vor trebui sa respecte un calendar de conformare. Sanctiunile pecuniare maximale merg pâna la amenzi de 25.000 euro si, de la caz la caz, se poate trece chiar la închiderea societatii.

Rep.: Ce pozitie are Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor fata de situatia de la Rosia Montana?
Korodi Attila: Deocamdata nu putem avea o pozitie oficiala. Aceasta va veni în momentul în care vom primi studiul de impact asupra zonei.

Calin Corpas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !