INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE

INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE
Piata agricola, un adevarat haos. Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, vede o solutie în asociatiile agricole.

Reporter: Integrarea în UE bate la usa. În ce masura micul producator va reusi sa faca fata acestei provocari?
Gheorghe Flutur: Agricultura europeana nu are nimic de-a face cu agricultura de subzistenta, care la ora actuala se practica într-un procent foarte mare. Cea mai eficienta solutie este asocierea. Taranii care nu se vor asocia si care nu vor forma asociatii agricole viabile nu vor avea acces la fonduri europene. Este momentul sa întelegem ca lucrurile se vor schimba radical, iar asocierea nu înseamna colectivizare. Si subventiile pentru diferite culturi vor ajunge într-o foarte mica masura la cei care practica acest gen de agricultura. Reporter: Indiferent ca este prea putin sau prea mult, în fiecare an apar probleme cu recolta de grâu. Care este cauza acestor probleme?
Gheorghe Flutur: Pe piata agricola a României este un adevarat haos. Cauza este subventionarea unor culturi fara a avea certitudinea ca cererea va acoperi oferta. Spre exemplu, anul trecut – printre altele – s-a subventionat cultura grâului. Astfel, au fost însamântate aproximativ 2,5 milioane de hectare cu grâu. Si s-a ajuns la un excedent de grâu pe piata, care a generat o scadere drastica a pretului. În acest context, prin noua Lege a pietelor, statul se pregateste sa intervina pe acest segment. Pe de o parte, garanteaza achizitionarea unei parti din productie, pe de alta parte, încurajeaza dezvoltarea sectorului zootehnic, în asa fel încât productia sa poata fi vânduta în totalitate pentru a putea fi transformata în bani.

Reporter: Am avut Legea nr. 18, privind retrocedearea terenurilor agricole. La ce bun Legea nr. 247?
Gheorghe Flutur: Este pentru prima data când o lege a retrocedarii vorbeste despre retrocedarea întregii proprietati. Statul garanteaza proprietatea. Legea nr. 18 a fost facuta în asa fel încât sa satisfaca clientela politica. Iar faptul ca avem aproximativ 1.200.000 de procese în justitie pe aceasta tema certifica ceea ce spun.

Reporter: Evaziunea fiscala este o problema cu care se confrunta si ministerul pe care-l conduceti. Ce solutii aveti pentru eradicarea ei?
Gheorghe Flutur: Pentru stoparea evaziunii fiscale pregatim o serie de masuri care vor viza, într-o prima faza, unitatile de morarit si panificatie. Astfel, morile vor fi prevazute cu contoare speciale, pentru a cunoaste exact cantitatea de faina produsa. Cât despre unitatile de fabricare a pâinii, acestea vor fi obligate sa stanteze fiecare pâine care iese pe poarta fabricii. Este anormal ca, la ora actuala, sa avem mai mult de 40 la suta din pâine produsa la negru.

Gheorghe Flutur, fata cu Integrarea Europeana
(Foto: C.L.)

CARTE DE VIZITA
Gheorghe Flutur

Data nasterii: 8 iulie 1960
Stare civila: casatorit, doi copii
Experienta profesionala: director la Directia Silvica Suceava, 1997 – 2000; sef ocol silvic, Directia Silvica Suceava, 1991 – 1997; inginer silvic, Directiile Silvice Botosani si Suceava, 1995 – 1991
Studii: doctorand în economie forestiera, prezent; Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere Brasov, inginer silvic, 1980 – 1985; Liceul Silvic Câmpulung, tehnician silvic, 1975 – 1979
Cariera politica: senator de Suceava, prezent; vicepresedinte PNL, 2002 – prezent; membru PNL din 2000 – membru în conducerea Aliantei D.A.

Seres Alexandru
0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase