INTERVIU: Problemele sociale, în top

INTERVIU: Problemele sociale, în top
Deputatul Mircia Giurgiu cere aplicarea corectă a legii privind alimentaţia din instituţiile de învăţământ, astfel încât copiii să nu mai fie expuşi consumului de alimente nesănătoase. În ceea ce priveşte televizarea meciurilor de fotbal din Liga I, deputatul clujean este de partea microbiştilor şi solicită autorităţilor să rezolve problema.

Cluj Expres: Ce se întâmplă cu legea privind alimentaţia sănătoasă în şcoli?
Mircia Giurgiu: În această dimineaţă am luat legatura cu domnul Dâncu şi doamna Mariana Graur, care e preşedintele comisiei. Lista este gata din punctul de veder al specialiştilor. Am cerut printr-o scrisoare deschisă ca lista să fie postată pe internet, fiindcă iată mai este doar puţin peste o lună până începe şcoala. Dacă Ministerul Sănătăţii va ţine cont de recomandarea şi de lista făcută de specialiştii nutriţionişti nu ar fi nicio piedică în aplicarea legii. Dacă se vor pune deasupra copiilor alte interese, atunci vom avea o mare problemă. Se pare că în România funcţionează grupuri de interese mai tari ca şi Ministerul. Cei de la Romalimenta doresc să modifice lista propusă de specialişti, dar dacă ne luăm după propunerilor lor, atunci legea nu mai are niciun sens. Vor să introducă alimente care nu sunt recomandate de specialişti.

Cluj Expres: Cu ce fel de probleme vin clujenii în audienţe?
Mircia Giurgiu: Sunt probleme sociale, cele mai multe legate de proprietate, de calcularea pensiei, de locurile de muncă şi mai sunt cu probleme personale, cu autorităţile. Acum că sunt în vacanţa parlamentară, vin zilnic. Azi de exemplu am avut vreo şase, până la ora două.

Cluj Expres: Au fost multe discuţii pe tema salariului minim. Cum e în prezent situaţia?
Mircia Giurgiu: Creşterea s-a amânat de la 1 iulie pe 1 octombrie, iar de la 1 ianuarie va fi 600 lei. Vor fi creşteri anuale de câte 100 lei. Eu cred că de la 1 iulie 2008 ar fi trebuit aplicat, fiindcă singura problemă a Guvernului a fost cea legată de inflaţie. Nu suntem de acord cu asta, pentru că nu salariile duc la inflaţie, ci creşterea preţurilor. Peste 1 milion de oameni au salariul minim, şi trăiesc de pe o zi pe alta. Cu 500 lei vara de-abia poţi trăi. Iarna nici atât. În schimb, se pare că orice solicitare de majorare a agenţilor economici se aprobă fără să ţină cont de puterea de plată a oamenilor. Ar trebui ca toţi cei care cer o mărire, să prezinte o situaţie profitul pe care l-au au avut anul trecut. Nu mi se pare normal ca să crească utilităţile şi alimentele de bază, iar în contul lor să se adune profitul. Autorităţile de reglementare, în afara faptului că iau banii, pentru ce sunt acolo?

Cluj Expres: Care sunt proiectele pe care le veţi propune pentru sesiunea din toamnă?
Mircia Giurgiu: Unul este cel referitor la cazul copiilor abuzaţi sexual, la care lucrează un colectiv de specialişti conduşi de dr. Gabriela Zaharie, de la Neonatologie. Sper să prezentăm până la începutul sesiunii un proiect concret în acest sens. Un alt proiect este cel referitor la protejarea cetăţenilor care schimbă la casele de schimb valutar. Să nu mai existe decât un singur curs de schimb valutar, să fie afişat într-un singur loc. Au fost mulţi păcăliţi, s-au dus să schimbe şi li s-a spus după ce au schimbat că înăuntru e alt curs. Vrem să evităm situaţiile în care clienţii sunt fentaţi. Mai este un proiect pentru protecţia persoanelor care cumpără în leasing. Principala reglementare ar fi data la care să fie plătită şi rata care trebuie achitată. Sunt cazuri de persoane care s-au trezit cu datorii fără să ştie. Alt proiect este legat de antenele GSM, care să nu mai fie amplasate pe clădiri public. Am vorbit cu un specialist român din Germania care ne-a spus c
ă a făcut nişte teste şi peste 30% din cei vorbeau la telefon erau afectaţi. Trebuie să protejăm populaţia. Mai am un proiect legat de ATV-uri, prin care să interzicem până la o anumită vârstă conducerea lor. Vom aveam întâlniri cu specialişti din cadrul Poliţiei, care ne vor ajuta la elaborarea proiectului. A fost de curând cazul unei fetiţe care a murit conducând un asemenea vehicul, după ce îl primise de ziua ei.

 

Cu fotbalul, şi la CNA

Cluj Expres: Cu televizarea meciurilor din liga I cum rămâne?În ce stadiu sunteţi cu demersurile?

Mircia Giurgiu: Săptămâna viitoare voi depune personal şi la CNA o plângere. Am constatat că nici programul transmis la început nu se respectă, în care au spus că derby-urile vor fi transmise de Antena 1 şi aici mă refer la meciul următor, dintre CFR şi Rapid. Acum brusc s-a schimbat programul, astfel încât clujenii sunt văduviţi de a vedea meciurile echipei favorite, care e campioana, câştigătoarea cupei şi prima echipă calificată direct în grupele Champions League. Solicitarea mea la OJPC a fost transmisă la Bucureşti. Solicit să se rezolve situaţia cât mai repede, pentru că sunt peste 65% din microbişti care nu pot să vadă aceste meciuri.Ciprian Iancu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !