INTERVIUL SĂPTĂMÂNII – Fiecare a treia persoană din judeţ este pensionar

1Comentariu
INTERVIUL SĂPTĂMÂNII – Fiecare a treia persoană din judeţ este pensionar
DEVA – Cu aproximativ 150.000 de pensionari judeţul Hunedoara se înscrie în media pe ţară. Cu toate acestea, raportat la populaţia judeţului Hunedoara, fiecare a treia persoană este un pensionar.

Care încearcă să se descurce cu o pensie de mizerie.
Ionel Ciobanu, directorul executiv al Casei de Pensii Hunedoara, spune că aglomeraţia de la ghişeele casei are atât explicaţii obiective, cât şi subiective. Totuşi, apreciază că situaţia la Hunedoara este mult mai bună decât în alte judeţe.

Reporter: Într-adevăr, la Casa de Pensii din Deva nu s-au înregistrat situaţii deosebite, ca în alte părţi. Totuşi sunt perioade în care sala este arhiplină. De ce ?
Ionel Ciobanu: Deşi noi avem program cu publicul de la 8 la 16,30, aglomeraţie foarte mare este până la ora 10 sau, cel mult până la ora prânzului. Am instalat un sistem video de urmărire a activităţii cu publicul în instituţie şi pot să văd tot timpul ce se petrece jos. Păstrez şi arhiva acestor filmări, şi iau măsurile care se impun când este aglomeraţie. De exemplu acum (n.r.- joi dimineaţa) se lucrează la toate ghişeele şi angajatele noastre de abia fac faţă. După prânz însă vor mai fi doar câteva persoane. Oricum, am descongestionat mult activitatea după deschiderea oficiilor de pensii din Brad şi din Orăştie, pe lângă cel din Valea Jiului. În luna februarie vom deschide un nou oficiu, la Hunedoara. Reuşim astfel să nu mai punem oamenii pe drumuri şi să şi descongestionîm activitatea aici.

Reporter: Câţi pensionari sunt în judeţ acum?
Ionel Ciobanu: La finele lunii decembrie 2007 erau 142.000. Anual, în medie, sunt pensionaţi circa 10.000 de hunedoreni, şi alţi 10.000 ne părăsesc, deci numărul total rămâne oarecum constant. La noi va fi mereu activitate, pentru că mereu se vor pensiona oameni. Suntem însă destul de puţini pentru toată această activitate, deşi am informatizat sistemul de arhivare şi de evidenţă a solicitărilor.

Reporter: În aceste condiţii, în cât timp daţi răspuns la o cerere, sau în cât timp rezolvaţi un dosar?
Ionel Ciobanu: Ar trebui în 30 de zile, dar reuşim să respectăm acest termen doar la cereri mai …simple. Pentru rectificările de pensie, când oamenii nu aduc toate actele, sau le aduc pe rând, s-a întâmplat să dureze chiar şi un an.

Reporter: Cât de mari sunt pensiile hunedorenilor?
Ionel Ciobanu: Sunt şi pensii de 100 de lei, dar e cazul celor care şi-au bătut joc de viaţa lor. N-au lucrat cu carte de muncă, sau n-au lucrat perioade mari de timp. Media pensiilor hunedorene este de 554 lei, dacă luăm în calcul toate categoriile de pensionari. Pensia la limită de vârstă în medie urcă până la aproape 800 de lei.

Reporter: Şi cele mai mari?
Ionel Ciobanu: Pensionarii din magistratură pot ajunge şi la 5.000 – 6.000 lei. Oricum, pensiile se impozitează cu 16% pentru suma care depăşeşte 1.000 de lei, deci veniturile efective variază.


Reporter: Cum se împacă pasiunea dumneavoastră pentru calculatoare cu activitatea de aici?
Ionel Ciobanu: Mi-e foarte utilă. Informatizarea activităţii ne-a redus mult din muncă. Apoi, datorită instalării sistemului de supraveghere video, am prins o bandă de hoţi. Un grup de cinci indivizi urmăreau pensionarii care veneau să-şi plătească biletele de tratament, vedeau unde îşi pun banii, câţi au, apoi îi urmăreau afară din clădire şi fie din mers, fie prin presiuni, le luau banii. Indivizii stăteau cu orele în sală, să-şi găsească victimele. Am anunţat poliţia, care i-a prins repede. Înregistrările noastre au constituit una dintre probele împotriva lor.


Reporter: În final: există posibilitatea ca statul să nu mai aibă bani de pensii? Mulţi oameni în vârstă îşi pun această problemă.
Ionel Ciobanu: În nici un caz. Chiar dacă vreodată necesarul nu va fi acoperit din fondul de pensii, diferenţa va fi acoperită de la bugetul de stat. Oamenii îşi vor primi banii pentru care au muncit toată viaţa.

 

Dana Ioan1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor