Interzic „decolarea” banilor

1Comentariu
ORADEA – Aeroportul Oradea a fost declarat de consilierii judeţeni una dintre priorităţile judeţului, însă cu toate acestea nu s-a făcut deocamdată nimic pentru dezvoltarea lui. Ba mai mult, de la începutul anului se tot amână discuţiile legate de finanţarea dezvoltării obiectivului.

În ultimele şedinţe ale Consiliului Judeţean Bihor, finanţarea AeroportuluiOradea a fost amânată de fiecare dată, pe motiv că aleşii judeţeni nu erau suficient de bine documentaţi în legătură cu acest subiect şi nu prea ştiau ce anume trebuie făcut la aeroport pentru ca acesta să devină un obiectiv care să atragă călători, investitori şi implicit o creştere economică a zonei.

Asta în ideea în care în luna ianuarie, aceiaşi consilieri judeţeni care acum nu ştiu nimic de aeroport au votat un proiect de dezvoltare a Aeroportului Oradea, unde – potrivit comandantului Gheorghe Pasc – sunt trecute, punct cu punct, toate lucrările şi banii necesari pentru fiecare investiţie în parte.

 

Consilierii „habarnişti”

Acest subiect s-a aflat din nou pe ordinea de zi a CJ Bihor şi ieri, sub denumirea „Informare cu privire la posibilităţile de dezvoltare a Aeroportului Oradea”. Mai mult, reprezentanţii aeroportului au făcut şi un raport legat de acest subiect, pentru ca aleşii judeţeni să ştie despre ce este vorba. Însă, ajunşi la acest punct, consilierii nu prea au ştiut ce decizie să ia, iar raportul făcut de reprezentanţii aeroportului a fost ignorat total.

„Ce să facă dacă nu l-au citit?”, s-a întrebat retoric comandantul Aeroportului Oradea. Unii consilieri au propus să mai aştepte să vadă dacă Guvernul va da banii promişi pentru dezvoltarea aeroportului, alţii să aştepte fondurile europene. Preşedintele Kiss Alexandru a vorbit pe lângă subiect, aducând argumentul că nu este prea rentabil pentru companiile aeriene să vină să organizeze zboruri de la Oradea.

„Am vorbit cu câteva companii şi au spus că nu li se rentează, pentru că Oradea are sub 400.000 de locuitori”, a declarat Alexandru Kiss. Comandantul aeroportului vine cu alte argumente: „Am cerut unei firme specializate să facă un studiu cu privire la potenţialul de trafic. Acest lucru nu se face după numărul de locuitori din Oradea, ci se are în vedere întreaga zonă, potenţialul economic, turistic, posibilitatea atragerii de călători inclusiv din Ungaria”, a declarat Gheorghe Pasc.

 

Fără bani de la CJ

Reprezentantul aeroportului a subliniat faptul că au fost depuse o serie de proiecte pentru atragerea de fonduri pentru dezvoltarea Aeroportului Oradea, însă fără sprijinul financiar al CJ riscă să rămână şi fără aceste fonduri. „Banii din proiecte vin, însă trebuie ca şi Consiliul Judeţean să dea bani”, a precizat Pasc.

Totodată, pe adresa Guvernului au fost trimise două solicitări pentru acordarea de fonduri, pentru 150, respectiv 250 miliarde de lei vechi. „Aşteptăm să vedem dacă ni se aprobă”, a adăugat comandantul. El a venit şi cu o altă propunere, şi anume ca firmele care au făcut investiţiile în aeroporturile de la Cluj şi Sibiu să facă acelaşi lucru şi la Oradea.

„Consiliul Judeţean nu trebuie să dea nici un ban. Aceste firme fac tot şi abia peste cinci-şase ani, când va fi totul gata, noi va trebuie să începem să restituim investiţia în rate.

Aceştia voi avea o discuţie cu ei”, a conchis Pasc.

Aeroportul Oradea este clasificat, alături de alte zece aeroporturi din ţară, ca fiind de interes naţional şi european. Însă pentru a se ridica la standarele impuse de acest statut, aeroportul are nevoie de o parcare mai mare pentru avioane, reabilitarea pistei şi mărirea ei şi modernizarea terminalului de pasageri. Aeroportul are termen până în 2010 să separe terminalul călătorilor care au destinaţia Schengen de cel al călătorilor care pleacă spre alte state, în caz contrar pierde statutul de aeroport internaţional. 

Georgiana Anghel1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor