Întoarcere în timp, în vremea generalului Moşoiu

De Camelia Busu
3Comentarii
FOTO: Camelia Buşu
FOTO: Camelia Buşu
Joi după-masa s-a deschis expoziţia permanentă „General Traian Moșoiu. Primul Război Mondial și Eliberarea Orașului Oradea”.

Călătoria în expoziţia permanentă a Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural, „General Traian Moșoiu. Primul Război Mondial și Eliberarea Orașului Oradea” se desfăşoară în patru încăperi tematice. La lumina stinsă, ca de opaiţ, te întâmpină soldatul în tranşee pe frontul Primului Război Mondial, intri apoi într-o casă afectată de lupte, folosită ca adăpost de către militarii aflați în perioada de refacere, priveşti rănitul pe patul de campanie, îngrijit de asistenta medicală, de acolo, trecând pe lângă panourile pline de informaţii începând de pe frontul Primului Război Mondial, până la intrarea în Oradea a Armatei Române, în frunte cu unul dintre cei mai renumiți generali români, viteazul general Traian Moșoiu, ajungi la bucătăria de campanie şi poţi să te aşezi la masă lângă soldatul ostenit de luptă. Toate acestea pe un fundal discret de zăngănit de arme şi de gemetele suferinţei răniţilor de pe font. Cam aşa au intrat în călătoria plină de acţiune şi istorie cei care au fost ieri prezenţi la vernisajul expoziţiei. În plus, fiecare vizitator a primit în dar un fir tricolor prins la un nasture, asemenea celor cusuţi pe uniforma generalului Moşoiu. Pentru aducere aminte.

Implicat în viaţa oraşului

La vernisaj, gazda evenimentului a fost directoarea Muzeului Oraşului Oradea, Angela Lupşea, care a aminit că această expoziţie inedită a fost un efort comun al muzeografilor orădeni care au contribuit inclusiv cu obiecte din vremea bunicilor, alături de Muzeul Militar Naţional – Filiala Oradea, de Asociaţia Prospectorii Istoriei din Comăneşti, judeţul Bacău, reprezentată prin Florin Boşoteanu, de Biblioteca Universităţii din Oradea şi de Constantin Demeter, care a contribuit prin albumul de fotografii prezent în expoziţie. „Trăim o istorie astăzi în Muzeul Oraşului Oradea în care începem să deschidem poarta prin care onorăm activitatea politică şi militară a generalului Traian Moşoiu”, a spus Angela Lupşea.

Muzeograful Cristina Puşcaş a prezentat din nou, ca acum două zile în cadrul expoziţiei stradale din Piaţa Unirii, broşura „General Traian Moşoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea”. A amintit, pe lângă faptele de vitejie ale generalului supranumit „Arhanghelul Ardealului”, şi faptul că acesta, încă din 1919 s-a implicat în gestionarea problemelor oraşului Oradea cu aprovizionarea, rezolvarea speculei, a fondurilor locative. „A dispus pietruirea, cu forţă demuncă militară, a drumurilor de acces către Băile Felix şi Băile Episcopeşti. Deţinând portofoliul Comunicaţiilor, a susţinut realizarea liniei ferate Arad – Chişinăul Crişanei – Salonta – Oradea, respectiv construcţia şoselei Băiţa – Vârtop. A contribuit şi la sistematizarea Pieţei Unirii (1923), la ridicarea bustului M.S. regele Ferdinand din faţa Şcolii Militare din oradea, a bustului A.S.R. Principele Carol în faţa Şcolii de Jandarmi, a statuii Reginei Maria în faţa Teatrului în 1920, şi a statuii ecvestre a regelui Ferdinand în Piaţa Unirii, în 1924. În anul 1923 a pus bazele Asociaţiei Plugarilor din Judeţul Bihor, a cărui preşedinte de onoare a fost. De asemenea, a sprijinit în Bihor, înfiinţarea a mai multor cooperative şi bănci populare”, a punctat Cristina Puşcaş.

Urmaşii lui Moşoiu

La vernisaj au fost prezenţi din partea familiei, Mihnea Păsărin, strănepotul generalului Traian Moşoiu, sosit de la Ploieşti, şi nepoata după tată a generalului, actriţa Anca Neculce, care este şi nepoată după mamă a generalului Constantin Neculce. Aceasta a mulţumit în numele familiei pentru felul în care este onorată la Oradea memoria generalului Traian Moşoiu, admiraţia şi mulţumirile pentru fiecare soldat în parte şi fiecare ofiţer al armatei române, „urmaşii acelei splendide armate române” care a intrat acum 100 de ani în Oradea, de Paşte, la 20 aprilie 1919. „Să vă dea Dumnezeu să rămâneţi la fel de patrioţi. În aceste momente, sunt sigură că de acolo, din stele, Arhanghelul Ardealului, aşa cum ştiţi că a fost numit generalul, se întoarce către dumneavoastră, vă zâmbeşte, vă salută şi vă mulţumeşte”, a încheiat Anca Neculce.

Fiecare dintre cei prezenţi la vernisaj, au primit, pe lângă broşura dedicată generalului, şi numărul de aprilie al revistei „Identitatea naţională”, publicaţie a Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, Filiala Oradea, ediţie dedicată, de asemenea, momentului 20 aprilie 2019 – O zi din Istorie, o zi pentru Istorie. Despre acest număr de revistă, ca a apărut cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea, şi despre figura legendarului general ardelean Traian Moșoiu a povestit cu mult entuziasm preşedintele societăţii, general de brigadă în retragere Grigore Bartoş.

La vernisaj au fost prezenţi şi primarul Ilie Bolojan şi viceprimarul Florin Birta, care au experimentat împreună cu vizitatorii călătoria senzorială prin încăperile special amenajate în muzeu.

Expoziţia „General Traian Moșoiu. Primul Război Mondial și Eliberarea Orașului Oradea”, dedicată centenarul intrării Armatei Române în Oradea și eliberare a orașului, se află în Corp A, et I, în Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor