Intoxicaţi la Năvodari

5Comentarii
Intoxicaţi la Năvodari
ORADEA – Printre zecile de copii duşi din Tabăra Năvodari la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, cu simptome de toxiinfecţie alimentară se numără şi mai mulţi orădeni.

Dintre cei internaţi duminică, există deja zece solicitări de externare, făcute de zece pacienţi din Oradea, care au bilete de întoarcere acasă pentru azi, fiind la final de sejur. Ieri medicii aşteptau rezultatul analizelor pentru a-şi putea suma riscul externării lor. Pe de altă parte, Spitalul a fost supra-aglomerat, copiii fiind internaţi şi câte doi într-un pat.

Directorul spitalului, dr. Sorin Rugină, a declarat, ieri că au fost internaţi deja 57 de pacienţi aduşi de la Năvodari deshidrataţi, cu febră, colici, vărsături şi scaune diareice şi că se aşteaptă ca numărul să crească.

        Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Constanţa, inspector Crina Chirea, a precizat că personalul policlinicii a consultat circa 50 copii cazaţi în tabără, precum şi sportivi de la lotul român de oină – juniori. Seara, alţi 25 copii care participau la Festivalul „Mamaia Copiilor” au avut aceleaşi simptome, fiind transportaţi la spital de două ambulanţe şi o maşină a Poliţiei Mamaia.

El a adăugat că acesta este cel mai grav caz de îmbolnăvire în masă, de toxiinfecţie alimentară, întâlnit vreodată.

 

Control guvernamental

Departamentul de Control al Guvernului (DCG) a început o acţiune de control la tabăra „Lebăda” din Năvodari pentru a stabili cauzele care au determinat îmbolnăvirea a aproximativ 50 de persoane, minori şi adulţi, a declarat şeful DCG, secretarul de stat Emanoil Neguţ.

        „Am început controlul la tabăra din Năvodari duminică seara şi am constatat că acolo este un «no man’s land» şi fiecare se duce unde vrea. Într-o parte a taberei nu este gard, sunt locuri pline de bălării, iar în apropierea complexului turistic sunt mai multe chioşcuri care vând produse alimentare. Verificăm starea de sănătate a personalului care deserveşte turiştii cazaţi în tabără, produsele alimentare folosite la prepararea hranei şi modul de respectare a normelor de igienă la chioşcurile din zonă”, a precizat Emanoil Neguţ.

        El a arătat de altfel că, deoarece tabăra nu este închisă cu gard în totalitate, există posibilitatea ca unele dintre persoanele intoxicate să se fi îmbolnăvit pentru că au consumat diferite produse de la chioşcurile aflate în afara complexului turistic.

        DCG a sesizat Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi Autoritatea pentru Sănătate Publică Constanţa.

        Emanoil Neguţ a cerut totodată Autorităţii Naţionale pentru Turism să verifice dacă baza de agrement dispune de toate avizele de funcţionare.

        Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa (ASPJ), Marius Enescu, a declarat, luni, că 150 de persoane au luat prânzul în tabără, dintre care 50 s-au prezentat la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară, 57 dintre acestea fiind internate. Dintre cei internaţi, 35 sunt copii cu vârste de până în 14 ani.

        Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară Constanţa a dispus, luni, în baza unei ordonanţe de suspendare temporară, închiderea pentru 24 ore a cantinei de la Năvodari.

Cristian Horgos5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor