Intra în vigoare noile retete

In 17 octombrie va intra în vigoare hotarârea de guvern data în 29 iunie, care prevede noi formulare de retete pentru compensate. În ciuda politicienilor, doctorii, farmacistii si pacientii sustin ca noile forumulare îi ajuta.

Actul normativ va impune ca pe o singura reteta sa se poata scrie medicamente compensate de orice tip, de pe fiecare dintre cele trei liste de compensare, de 90%, de 50% si de 100%.

PSD contrazis de oameni?

Cu toate ca partidul de opozitie PSD condamna schimbarea noilor formulare de reteta, doctorii, farmacistii si pacientii sustin ca acestea îi vor ajuta foarte mult. „Practic, doctorul nu va trebui sa scrie unui pacient cu nevoi multiple trei retete pentru fiecare tip de medicament compensat, ci doar una singura, pe care va înscrie medicamente din toate cele trei tipuri de compensate”, ne-a explicat vineri presedintele Colegiului farmacistilor, Eugenia Hamza.

Farmacista ne-a spus ca pe lînga faptul ca bolnavul nu va trebui sa aiba grija de atâtea hârtii, mai are un avantaj. Pe reteta va fi scrisa tot denumirea internationala a medicamentului, dar doctorul va nota într-o rubrica speciala tipul de medicament exact din familia existenta pe piata internationala, astfel încât pacientul va putea primi întocmai cutia de tablete care îi poate alina cel mai eficace suferinta.

Un lucru pozitiv

Opinia farmacistei Hamza este împartasita si de doctorii de familie, care spun ca munca li se va usura. „E în sfârsit un lucru pozitiv. ªi asa mai marii
tarii ne-au transformat în ultimii ani în functionari care scriu non-stop. Acum va trebui sa scriem mai putin, adica pe o reteta vom nota pentru pacient toate tipurile de compensate de care are nevoie”, ne-a spus dr. Mircea Dumitrescu, de la Colegiul Medicilor.

Hotarârea de Guvern data în vara a avut termen de aplicare de 90 de zile. Daca nu va interveni nici o schimbare, din 17 octombrie, bolnavii nu vor mai veni la farmacii cu teancuri de retete.

Otilia Sandor