Inundaţii la Crişcior

1Comentariu
Inundaţii la Crişcior
Crişcior – Aproximativ 30 de gospodării, peste zece hectare de teren arabil şi cinci anexe gospodăreşti au fost inundate luni dimineaţă, după ce râul Crişul Alb a ieşit din matcă, în comuna Crişcior.  Inundatii Criscior II  12.2.2007

Aproximativ 20 de localităţi hunedorene, zeci de gospodării, sute de hectare de terenuri agricole şi drumuri judeţene au fost inundate, luni dimineaţă, după ce apele râului Crişul Alb au ieşit din matcă. De asemenea, în cele 20 de sate au mai fost afectate trei locuinţe, 45 de anexe, 257 hectare de terenuri arabile, 27 hectare de păşuni şi fâneţe, 47 fântâni, 2 poduri, din satele Sălătruc şi Blăjeni, drumul naţional 74, pe o porţiune de 700 de metri, între Brad şi Buceş, drumul judeţean 762, pe o porţiune de 300 metri, între Baia de Criş şi Rişca şi drumul comunal 9, între Ribiţa şi Uibăreşti.

Viitura s-a abătut asupra satului Crişcior în jurul orei 7.00 dimineaţa, iar 30 de gospodării au fost inundate de apele râului. Cinci ore mai târziu, 12 gospodării din satul Rişca, comuna Baia de Criş, au fost inundate de apele Crişului Alb. Se pare că o parte din satele şi comunele din apropierea celor afectate de inundaţii au rămas fără energie electrică. Această problemă fiind remediată în cursul zilei de ieri, de către echipele din cadrul Electrica.

În timp ce jandarmii şi pompierii se luptau, încercând să scoată apele din gospodăriile inundate, zeci de localnici asistau impasibili la efortul acestora.

Doar câţiva copii care, profitând de faptul că au fost trimişi acasă de profesori din cauza pericolului ca apele să împiedice întoarcerea acestora acasă, încercau să ridice sacii cu nisip pentru a-i ajuta pe jandarmi.

„Jandarmii au întreprins măsuri de consolidare a digului, pentru a preveni eventualele revărsări ale Crişului Alb şi pentru a evita altă serie de inundaţii. Acţiunea s-a desfăşurat pe parcursul a aproximativ opt ore, în jurul orei 16.30 jandarmii au părăsit zona afectată de inundaţii, situaţia fiind sub control”, a declarat purtătorul de cuvânt al IJJ Hunedoara, sublocotenent Nicolae Răducu.

Sătenii au fost nemulţumiţi de incapacitatea autorităţilor de a le rezolva această problemă cu care se confruntă de mai bine de patru ani.

„În 2005, când apele Crişului Alb au făcut prăpăd în sat, autorităţile ne-au promis că vor construi diguri mai rezistente. Nu au făcut nimic şi iată că, după doi ani, ne trezim cu aceeaşi problemă”, declară supărat unul dintre localnici. În satele afectate de inundaţii a sosit şi prefectul judeţului Hunedoara, Marius Cristian Vladu, care a vrut să vadă cum se prezintă situaţia în teren.

Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din unităţile administrativ-teritoriale afectate au luat măsuri de monitorizare permanentă a situaţiilor de urgenţă produse şi întreprind acţiuni pentru înlăturarea efectelor ploilor abundente căzute în această perioadă. Valoarea preliminară a pagubelor este în curs de stabilire. Autorităţile prezente la faţa locului au declarat că inundaţiile s-au produs din cauza ploilor torenţiale din ultimele zile şi a topirii zăpezilor, care în satele din amonte depăşesc un metru înălţime.

Mihaela Tămaş
1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor