Invatamantul profesional, reintrodus din 2012

Invatamantul profesional, reintrodus din 2012
Şcolile profesionale vor fi diferite: partea de teorie va fi redusă, iar cea de dobândire a meseriei, mai dezvoltată.

Învăţământul profesional va fi reintrodus din anul 2012. Decizia a fost luată după efectuarea unui sondaj recent, în urma căruia 95% dintre respondenţi consideră că „şcoala profesională tradiţională era mult mai bună decât tot ce a fost pus în locul ei începând cu 2003’’, dar şi ca urmare a plângerilor înregistrate din partea patronatelor din România, nemulţumite de lipsa muncitorilor calificaţi în ţara noastră.

Zilele trecute, Oana Badea, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, a declarat că, în şcolile profesionale, „partea de teorie va fi redusă, iar partea de dobândire a meseriei va fi simţitor dezvoltată”. Potrivit acesteia, schimbarea privind reintroducerea învăţământului profesional va fi făcută de anul viitor, deoarece trebuie să existe o perioadă în care să fie pregătită legislaţia secundară.

Bac dur

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei Daniel Funeriu a declarat că absolvirea liceului va fi în continuare la fel de dură, ca şi anul acesta, deoarece nu toată lumea trebuie să ia bacalaureatul. Astfel, celor care nu sunt în stare sau nu vor să facă efortul de a trece un bacalaureat exigent li se oferă o alternativă.

„Consider această decizie de nota 10, pentru că nu toţi elevii sunt capabili să-şi definitiveze pregătirea cu un examen de bacalaureat. Sau sunt mulţi care nu îşi doresc asta. Sunt foarte mulţi elevi cu capacităţi şi cu manualitate foarte bună pe partea practică care trebuie descoperite şi valorificate într-un cadru şcolarizat adecvat. Este un moment prielnic, iar rezultatele la BAC vor cântări foarte mult în această decizie”, a spus inspectorul şcolar responsabil de învăţământul tehnic, Florian Mieluţ, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor. Reprezentantul ISJ Bihor mai spune că, în Bihor, baza de practică în unele unităţi de învăţământ cu profil tehnic este de ultimă generaţie.

„Cinci şcoli din Bihor şi-au dotat, prin proiecte Phare, atelierele şi laboratoarele după ultimele standarde. Este vorba de Colegiul Tehnic «Ioan Ciordaş» Beiuş, Colegiul Tehnic Unirea Ştei, Grup Şcolar Agricol Salonta, Liceul Tehnologic Dobreşti şi Grup Şcolar Industrial Popeşti”, a mai spus inspectorul Mieluţ.

Acesta spune că, personal, apreciază ideea reintroducerii învăţământului profesional, cu accent pe practica aplicată.

C.D.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !