Invatamantul superior romanesc are probleme mari cu subfinantarea

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
Invatamantul superior nu este finantat suficient
Invatamantul superior nu este finantat suficient
Sistemul universitar românesc se confruntă tot mai mult cu problema subfinanţării. Suma cu care statul finanţează un student scade continuu în ultimii ani, iar diferenţa trebuie cumva acoperită. Membrii consorţiului Universitaria, reuniţi la Timişoara, au anunţat că vor să aibă o poziţie comună în această problemă, chiar dacă fiecare universitate membră este deja reprezentată în organismul care stabileşte valoarea sumelor alocate de la buget.

Vineri şi sâmbătă, la Timişoara s-au reunit reprezentanţii a cinci universităţi româneşti, membre ale “Pentagonului”, Universitatea de Vest din Timişoara, Academia de Studii Economice Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Şefii instituţiilor de învăţământ superior au discutat despre problemele cu care se confruntă sistemul şi despre modalităţile de rezolvare a acestora.

Una dintre cele mai mari asemenea probleme este cea a subfinanţării de la buget a procesului de studiu şi cercetare universitară. Rectorii universităţilor amintite trebuie să facă de multe ori adevărate scamatorii pentru a putea asigura susţinerea cu bani a procestului de învăţământ. “În anul 2008, atunci când în România se atingea maximul susţinerii de către stat a învăţământului suma totală acordată ca finanţare pe student era undeva la 2500 de euro. Pentru comparaţie, în Bulgaria era de 5.100 de euro, în Cehia de 7.100 de euro, iar media europeană era de peste 13.000 de euro. Faceţi singuri o comparaţie”, a declarat Vasile Işan, rector la Universitatea din Iasi. Problema s-a acutizat şi mai mult în ultimii ani, de la cei peste 3.500 de acordaţi de la buget pentru un student suma a scăzut în ultimii ani constant şi a ajuns să fie de doar 2.700 de lei.

Problema este că sumele diferenţă până la valoarea la care trebuie de fapt suportat costul pe student trebuie cumva acoperită. Iar Universitaria îşi propune să facă ceva în acest sens. “Noi am creat o platformă electronică a Universitaria, acolo unde putem discuta permanent. Chiar dacă nu avem şedinţe ca cea din aceste zile de la Timişoara, noi ne întâlnim oricum periodic pe diferite comisii ale organizaţiei. Noi trebuie să ne miscăm repede şi să fim cât mai legaţi de realitate pentru a putea reacţiona”, a declarat, la rândul său, Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest Timişoara. Rectorii din conducerea organizaţiei şi-au propus să susţină o poziţie comună în consiliul care stabileşte finanţarea învăţământului. Oricum fiecare universitate este prezentă în acest consiliu, dar o poziţie comună, dezbătută din timp, ar fi una mai puternică ce va trebui luată în considerare.

 

Ambasadori pentru universităţile româneşti

 

Unul dintre subiectele abordate în cadrul şedinţelor Universitaria de la Timişoara este legat de susţinerea şi promovarea universităţilor româneşti în afara ţării, fie că este vorba de ţări UE sau non UE. Iar în acest scop a fost lansată propunerea găsirii unor “ambasadori” ai Universitaria. În această categorie s-ar putea încadra foştii studenţi ai instituţiilor de învăţământ superior membre, care activează afară. aceşti apot fi atât cetăţeni români, dar şi străini. Ei vor putea promova activitatea universitară românească în rândul tinerilor care doresc să studieze. O imagine mai bună ar fi benefică atât sistemului, dar va duce la creşterea numărului de studenţi de calitate care folosesc serviciile învăţământului superior românesc.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !