Investesc 15 milioane la Suplac

3Comentarii
Investesc 15 milioane la Suplac
Călin Bălaj, fost fotbalist la FC Bihor, preia frâiele Petrolsub Suplacu de Barcău.

După numeroase încercări de a găsi un nou stăpân pentru Petrolsub Suplacu de Barcău, societatea, aflată în faliment, şi-a găsit cumpărători. Lichidatorul Euroconsult Arad, reprezentată de Ioan Isai, a vândut Petrolsub prin negociere directă unei firme din Bihor în care apar ca acţionari italianul Antonio Papalia, patronul firmei de construcţii Cseh Beton, ex-fotbalistul Călin Bălaj, patron al Clubului Miraj, şi Katalin Merai. Ultimii acţionari cunoscuţi în scripte la Petrosulsub erau firmele Eurohouse SRL Bucureşti, Fertinvest Ltd Insulele Virgine şi Euro Trading Chemicals Bucureşti.

Potenţial

Rafinăria, depozitele şi terenurile sunt cele mai importante active ale societăţii de la Suplacu de Barcău.

Rafinăria de la Suplacu de Barcău are potenţial prin prisma pieţei de desfacere şi prin situarea în apropierea Autostrăzii Transilvania, pentru care ar putea furniza: bitumul neparafinos pentru drumuri, bitumul uşor pentru carton asfaltat, bitumul pentru izolaţii, bitumul pentru hidroizolaţii, emulsiile bituminoase cationice, combustibilul de tip M, combustibilul lichid uşor tip III şi păcura. Petrolsub a fost retehnologizată în 2002, deci starea tehnică a utilajelor este bună.

Un an de licitaţii

Din 2005, Petrolsub SA se află în procedură de insolvenţă. Rafinăria a intrat în faliment în 2007 şi avea peste 80 de creditori şi creanţe de 123,17 milioane de lei. Principalul creditor este Petrom, cu 104,58 milioane lei. La acestea se adăugau datorii la bugetul de stat şi către salariaţi. Specialiaştii susţineau că potenţialii investitori ar trebui să se aştepte la cheltuieli de aproximativ 1,2 milioane de lei pentru a pune societatea pe roate. La care s-ar adăuga încă un milion de euro pentru lichidarea obligaţiilor de mediu. Anul trecut Euroconsult a vrut să vândă, tot prin negociere directă, Petrolsub contra sumei de 20 milioane de euro. MOL, o firmă din Polonia, Omnimpex Agroindustrial Bucureşti, BHG Comercializare Bitum Bucureşti, Biodiesel, Oscar Downstream Bucureşti, Remat Arad şi omul de afaceri Răzvan Petrovici au fost interesaţi, dar nimic nu s-a concretizat.

Ultima licitaţie a Petrolsub a avut loc pe 18 august, după ce licitaţia a fost amânată de pe 18 iulie, la solicitarea unui potenţial investitor. Preţul de pornire a fost de 13,5 milioane de euro plus TVA. Firma nu a fost adjudecată, însă Ioan Isai a declarat că poartă încă discuţii cu o firmă pentru preluarea rafinăriei. La începutul lunii iulie, reprezentantul Euroconsult susţinea că a primit trei oferte de cumpărare a rafinăriei pentru 15 milioane de euro, însă până la urmă nici unul dintre doritori nu a înaintat demersurile pentru plată.

Investitorii

Ecodiesel, care are ca obiect de activitate prelucrarea materialelor obţinute din rafinărie, are o istorie de cinci ani, având un alt proprietar. Katalin Merai a intrat în firmă cu 5% din acţiuni, în 2007. Aceasta este parteneră în firmă cu Antonio Papalia şi Călin Bălaj.

Cel mai potent şi mai cunoscut acţionar de la Eurodiesel este italianul Antonio Papalia. El este proprietar al firmei Cseh Beton, a cărei lucrare de referinţă e refacerea Palatului Episcopal din centrul Oradei. În Italia, firma lui Papalia e cotată ca fiind societatea cu cel mai mare număr de angajaţi din Verona, iar angajaţii săi sunt români. Papalia este iniţiatorul conceptului de Fit Dance şi a Salonului de înfrumuseţare Vogue Center.

Papalia este şi iniţiatorul a ceea ce ar putea deveni cea mai mare investiţie imobiliară din Oradea, de un miliard de euro. Italianul a promis că, într-un cincinal, în Ioşia ar putea fi construit un mega-cartier, cu parcuri şi zonă de shopping. Atât lichidatorul cât şi cumpărătorii sunt reţinuţi în ceea ce priveşte strategia pe care o vor aplica la Petrolsub Suplacu de Barcău.

Veronica Bursasiu3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor