Investesc 7,5 milioane de lei în zona Gutenberg, pentru integrare socială!

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
8Comentarii
Investesc 7,5 milioane de lei în zona Gutenberg, pentru integrare socială!
© Viceprimarul Mălan a prezentat proiectul menit să-i ajute pe copiii proveniți din mediul social defavorizat, din zona străzii Gutenberg
Primăria Oradea va realiza un Centru de Zi în zona Gutenberg și va moderniza trei străzi adiacente. Totul pentru a veni în întâmpinarea copiilor proveniți dintr-un mediu defavorizat, unde abandonul școlar este la ordinea zilei.

Centrul de Zi va fi construit în proximitatea Școlii cu clasele I – VIII Ioan Slavici. Pentru ca Centrul să poată fi construit, va fi demolată o anexă. Constructor este Abed Nego – fima care a executat și grozăvia de pe Dealul Ciuperca, iar proiectant este Novartis – firma arhiectului Cristian Pușcaș, cel care a realizat proiectarea Sinagogii Neologe Sion.

Pentru copiii din familii sărmane

Viceprimarul Mircea Mălan anunță finanțarea prin POR a proiectului prin care va fi edificat Centrul și vor fi modernizate străzile Arabilor, Thomas Mann și Ion Bușiția, acestea urmând să fie asfaltate și să beneficieze de canalizare pluvială. Aceste străzi fac legătură între strada Gutenberg și Delfinilor. “Cei care locuiesc în zonă vor avea un acces mult mai facil către Centru”, explică Mălan.

2% reprezintă contribuția Primăriei Oradea, 13% dă Guvernul și 85% reprezintă finanțarea nerambursabilă UE. În total, 7,45 milioane de lei.

“Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea regenerării fizice, economice și sociale a comunității marginalizate din zona Gutenberg, municipiul Oradea, în vederea promovării coeziunii sociale și asigurarea de servicii sociale de calitate, prin crearea unui centru de zi pentru copiii proveniți din comunități marginalizate și modernizarea străzilor adiacente” – se arată într-un document informativ pus la dispoziție de Primărie.

Centrul de Zi din zona Gutenberg ar urma să fie finalizat peste doi ani. Străzile prinse în proiect, până la finalul acestui an. ©

Masă caldă, doctor, psiholog, sport

Zilnic, la Centrul de Zi vor avea parte de o masă caldă 60 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani, însă în publicul țintă intră alți 127 de copii, cu vârste cuprinse între 7 – 18 ani. Adică majoritatea elevilor care frecventează Școala gimnazială Ioan Slavici. Centrul de Zi va fi edificat pe 1.258 mp și va integra următoarele facilități: sală multifuncțională (disponibilă inclusiv pentru manifestări sportive), cabinet de consultare psihologică și socială, cabinet medical, diferite săli pentru activități recreative și sală de mese. De asemenea, în zonă vor fi realizate mai multe terenuri de sport în aer liber.

Pentru Centrul de Zi, tema de proiectare ar trebui finalizată în 75 de zile, iar execuția în 24 de luni. DASO va gestiona acest proiect, urmând să preia în administrare Centrul de Zi, atunci când acesta va fi gata, cel mai probabil în 2021.

Vor să construiască și o grădiniță

În privința străzilor, viceprimarul Mircea Mălan a informat că lucrările au început deja și vor trebui finalizate până la finalul lunii noiembrie. “Deși nu apare pe planșă, mai avem un proiect depus spre finanțare, pentru construirea unei grădinițe în această zonă, pentru o rezolvare complexă și integrată a problemelor care sunt acolo. Acest Centru de Zi nu va fi doar la dispoziția familiilor defavorizate, ci va putea fi accesat de către toți cei care locuiesc acolo”, a ținut să precizeze viceprimarul Mălan.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor