Investiţie cehă de 34 milioane euro în biomasă

2Comentarii
Investiţie cehă de 34 milioane euro în biomasă
Investitorul este unul dintre producătorii şi instalatorii de sisteme energetice de seamă din Europa.

Săptămâna trecută, la Valea lui Mihai a fost încheiată o convenţie între „Ekol Brno”S.A. din Cehia şi „Centrala Bioval” S.R.L. din Valea lui Mihai,privind condiţiile fondării şi realizării unei investiţii în valoare de 34 milioane de euro. Proiectul centralei a fost realizat pe parcursul unui an şi jumătate de către specialiştii societăţii de proiecte din Valea lui Mihai, în colaborare cu o firmă de consultanţă din Oradea.Centrala electrică va avea o putere de 12 MW şi este bazată pe biocombustibil. Aceasta presupune producerea a 80.000 MW energie electrică şi 30.000 gigacalorie termică, cea ce va rezulta din colectarea şi arderea deşeurilor silvice şi agricole,respectiv ale plantelor de energie. Producţia de energie care se va realiza întro cogeneraţie de înaltă eficienţă, timp de 15 ani, va beneficia de sprijinul acordat sub forma de certificate verzi, în temeiul Legii nr. 220/2008. Ca atare, investitorii au considerat acest proiect ca fiind rentabil din privinţa amortizării cheltuielilor. Centrala va fi amplasată la nord-est de oraş, pe partea stângă a drumului naţional care duce spre Curtuişeni, la 1 km de şosea, în parcela, proprietate privată,cunoscută de către locuitorii băştinaşi sub numele de „Gorvai”.Data limită a finalizării construcţiei este de 2015,şi va intra în funcţiune în 2016.Proprietarii locali ai societăţii ,care au pregătit investiţia,sunt următorii: Chiş Gheorghe,Horváth Sándor,Stanik István,,şi investitorii din Brno Stanislav Vesely,director general,proprietar majoritar,Gustav Poslusny şi Jariomir Kriz coproprietari. Recent, directorii fabricii de turbine,au fost primiţi de către dl.Nyakó József, primarul oraşului Valea lui Mihai. Oaspeţii au preconizat că valoarea totală a investiţiei va ajunge la 34.000.000 euro şi au promis să aducă la Valea lui Mihai cele mai noi tehnologii în domeniu. Nu este deloc neglijabilă contribuţia firmei, prin impozite şi taxe, creşterea substanţială a bugetului local, la dezvoltarea localităţii.

Dezvoltare

Noua investiţie va atrage după sine crearea de noi locuri de muncă: centrala termică va angaja 50-60 specialişti cu pregătire superioară şi medie în domeniu. Implicitse vor dezvolta şi societăţile,firmele anexe, care vor efectua transportul combustibilului şi vor valorifica energia cogenerată. Astfel,numărul angajaţilor poate să ajungă la mai multe sute.Doar în sera de 10 ha, încălzită cu energia termică produsă de societate, vor lucra în jur de 150-200 persoane.La sfârşitul întrevederii cordiale, oaspeţii au mulţumit domnului primar pentru ajutorul substanţial acordat în procesul de pregătire a investiţiei. Primarul a salutat oaspeţii şi a afirmat că actuala conducere a oraşului are ca obiectiv crearea de noi locuri de muncă, de accea adoptă o politică de încurajare a întreprinzătorilor, prin acordarea facilităţilor pomise. Domnia sa a asigurat investitiorii cehi, că această atitudine nu se va schimba nici în viitori, ca atare sunt bineveniţi în oraş.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor