Investiții ce se măsoară în vieți: „Dacă terminăm în 2020 nu ne pedepsește nimeni”

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
2Comentarii
Centrul de formare de la FMF, de pe strada Nicolae Jiga – proiecție 3D
Centrul de formare de la FMF, de pe strada Nicolae Jiga – proiecție 3D
Proiectul strategic județean pentru sănătate avansează greu, în condițiile în care sute de mii de bihoreni așteaptă să renunțe la trenul spre Cluj, ca fiind cel mai bun doctor.

Deși discuțiile despre acest proiect pentru investiții în sănătate au debutat încă din urmă cu trei ani, iată că încă nu se vede nimic concret. Iar bihorenii așteaptă cu nerăbdare aparatura de ultimă generație menită să răspundă unor nevoi medicale acute, inclusiv pe partea neurologică, respectiv oncologică.

Abia acum se pune punct fazei incipiente a proiectului, botezată tehnic drept notă conceptuală. Urmează achiziția aparaturii, ce include și un sistem de telemedicină.

Conferința de încheiere a acestui stadiu a fost găzduită ieri de președintele, respectiv vicepreședintele Consiliului Județean, Pásztor Sándor și Ioan Mang. Însă în centrul acestui proiect pare a fi managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență, dr. Gheorghe Carp. Acesta și-a făcut deja lista cu aparatura medicală de top pe care o are în vedere, la Spitalul Clinic Județean Oradea.

Aparatul Angio CT și telemedicina ar trebui să schimbe fața sistemului sanitar județean ©

Pe partea română, proiectul strategic județean se ridică la 8,6 milioane de euro, în timp ce maghiarii din Berettyóújalu vor cheltui aproape 1 milion de euro. Însă descurajator este termenul de implementare a proiectului, întins până în 2022! Totul în condițiile în care, în mare măsură, proiectul se referă la achiziția de aparatură medicală de vârf.

Dr. Carp își propune ca până anul viitor să achiziționeze tehnica medicală de vârf, la Spitalul Județean. Chiar dacă termenele din proiectul strategic sunt foarte relaxate.

În ciuda faptului că zilnic bihorenii iau calea altor zări pentru a se trata, proiectul strategic județean pe sănătate avansează în pași de pitic. Consiliul Județean, în parteneriat cu Primăria Oradea, Facultatea de Medicină și Farmacie, dar și primăriile din Marghita, Beiuș, Salonta și Aleșd, au la dispoziție trei (!) ani, până în 2020, pentru implementarea unui proiect care consistă, în principal, în achiziția de tehnică medicală de vârf.

Întrebat dacă i se pare normală această „tragere de timp”, președintele județean Pásztor a răspuns, spunând că „Bihorul este în grafic”! Și, tehnic vorbind, are dreptate. Proiectul a fost etapizat, pentru a nu se pierde banii nerambursabili. Astfel, începând cu 1 iulie 2019, partenerii au la dispoziție 36 de luni pentru implementarea proiectului!

Dr. Gheorghe Carp se află în prim-planul proiectului strategic, ce presupune achiziția de tehnică medicală de vârf, pentru bihoreni ©

Primăria Oradea, prin dr. Gheorghe Carp, va duce în spate mare parte din sarcina implementării proiectului, inclusiv pentru spitalele din județ. „Dacă noi terminăm în 2020 nu ne pedepsește nimeni. În cazul acestui proiect, deoarece vorbim despre achiziție de aparatură medicală, nu văd de ce ar fi prelungit, și sunt convins că va fi implementat mai devreme”, s-a simțit dr. Carp dator să reacționeze.

Tele, Angio și SPECT CT

Peste 50% din valoarea totală a proiectului transfrontalier va fi cheltuit în Oradea. Dr. Carp și-a făcut deja lista cu aparatele medicale de ultimă generație ce vor fi achiziționate până anul viitor, la Spitalul Județean. Este vorba despre un Angio CT, aparat estimat la 1,7 milioane de euro. „Cu acest Angio CT se vor putea face chemoembolizări ale tumorilor maligne hepatice, renale, cât și cerebrale. „Prin cateter se va putea duce medicamentul în tumora din creier. Se va putea stenta artera din creier. Vorbim, astfel, despre radiologie intervențională. Cred că este cel mai important aparat, deoarece va deservi mai mult de 700.000 de locuitori. Clujul nu are astfel de aparat, și nici specialiști. Ne va ajuta să devenim un centru, să rezolvăm multe din cazurile care azi sunt de nerezolvat”, a explicat dr. Gheorghe Carp.

De asemenea, va fi achiziționat și un SPECT CT, folosit atât pentru diagnostic, cât și pentru tratament oncologic. Un astfel de aparat este estimat la circa 850.000 de euro. De asemenea, va fi achiziționat un nou aparat CT pentru Urgență (circa 450.000 de euro). Tot la Spitalul Județean vor fi achiziționate aparate pentru radioterapie (188.000 euro/buc.). Pentru secția ATI vor fi achiziționate 10 – 12 paturi speciale, telecomandate, care vor înregistra inclusiv diferențele de greutate ale pacienților, la nivelul sutelor de grame (buget de circa 100.000 de euro).

Pentru a putea lucra cu noile aparate ce vor fi achiziționate, Spitalul Județean pregătește 4 medici la formare sau cu studii în Franța, transmite dr. Carp.
Kitul, serverele și sistemele ce țin de telemedicină se estimează că vor costa 1,1 milioane de euro și vor conecta Spitalul Județean cu celelalte spitale din județ – Marghita, Salonta, Beiuș, Aleșd – pentru o diagnosticare eficace.

Radio și ecografie în județ

Pe lângă legarea la Spitalul Județean, prin sistemul de telemedicină, toate celelalte spitale din județ vor fi dotate cu aparate de ecografie și radiografie digitale de ultimă generație. Marghita, Salonta, Beiuș și Aleșd sunt prevăzute în proiect cu 271.700 de euro.

Centrul medical de la Padiș – proiecție 3D ©

Trei clădiri medicale

Și Universitatea din Oradea, prin FMF, este prinsă în proiect. Pe strada Nicolae Jiga ar urma să se reconstruiască o clădire, pentru înființarea Centrului de formare continuă de abilități practice în domeniul sănătății.

În cadrul aceluiași proiect, Consiliul Județean ar trebui să construiască două centre medicale de urgență, în Padiș și Stâna de Vale, coordonate de Salvamont Salvaspeo.

Proiectul este cifrat la 9,5 milioane de euro, din care partenerul maghiar, spitalul Grof Tisza István din Berettyóújfalu, va realiza un centru de recuperare, ce va costa circa 1 milion de euro.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor