Investitii de 2 milioane lei la Centrul de Zi

De Veronica Bursaşiu
Investitii de 2 milioane lei la Centrul de Zi
S-a încheiat perioada de implementare a proiectului „Reabilitare şi extindere Centru de zi Aleşd şi pentru persoane vârstnice”.

Proiectul are o valoare totală de 2.012.503 lei, beneficiază de o finanţare nerambursabilă acordată de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională prin intermediul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Regional – MDRL, cu o valoare totală eligibilă de 1.563.746 lei. „Perioada de implementare a proiectului a fost de 18 luni.

Proiectul a vizat atingerea a 3 obiective specifice: extinderea infrastructurii sociale existente cu 88.65 de metri pătraţi, reşterea cu aproximativ 20% a capacităţii centrului de la Aleşd de a oferi asistenţă vârstnicilor, utilizarea resurselor naturale din zonă pentru diversificarea şi îmbunătăţirea cu 50% a calităţii serviciilor sociale oferite”, spune directorul Gheorghe Cociorva.

Centrul de zi din Aleşd oferă servicii sociale personelor vârstnice şi persoanelor cu dizabilităţi pe o perioadă nedeterminată. În prezent sunt înscrise peste 650 de persone (numai pensionari), frecvenţa zilnică la centru fiind de 30 – 60 de persoane. Serviciile sociale prestate înainte de implementarea proiectului la Centru de zi sunt :

kinetoterapie,consiliere psihologică, activităţi recreeative(tenis de masă, şah, table, remi, cărţi, meloterapie, ergoterapie şi terapie ocupaţională), activităţi de relaxare, întreţinere fizică, programe organizate cu diferite ocazii.

Prin proiect s-a urmărit amenajarea unor spaţii care să faciliteze : activităţi generale şi de relaxare: redimensionarea centralei termice, integrată cu un sistem de panouri solare si cu cel de apă termală, conectare la reţeaua de apă termală, amenajări exterioare, care au constat în dotarea cu mobilier şi corpuri de iluminat şi extinderea plantaţiilor, dar şi activităţi de întreţinere fizică – fizio şi kinetoterapie: extinderea spaţiului folosit în aceste scopuri de la o singură cameră la trei camere

Terapie prin apă termală este un alt serviciu de care se bucură vârstnicii. În acest scop a fost extinsă infrastructura sociala existenta, prin construcţia unei minipiscine şi a fost amenajat un loc de odihnă şi au fost instalate duşuri în perimetrul piscinei.

Avantaje:

Avantajele oferite de reabilitarea şi extinderea Centrului de Zi pentru vârstnici includ: creşterea speranţei de viaţă pentru vârstnicii din Centru Reducerea cheltuielilor de întreţinere a sănătăţii, îmbunătăţirea vieţii vârstnicilor ,accesul facil la servicii de întreţinere a sănătăţii Îmbunătăţirea stării de sănătate a persoanelor vârstnice. „Beneficiari sunt cele 650 de persoane vârstnice înscrise la Centrul de zi din Aleşd înainte de implementarea proiectului, plus 20% pentru care s-a realizat creşterea capacităţii de frecventare zilnica.Beneficiarii indirecţi ai proiectului sunt: Consiliul Local Aleşd, familiile beneficiarilor direcţi datorită eliminării dificultăţilor (lipsa resurselor materiale şi de timp) întâmpinate în îngrijirea vârstnicilor şi datorită îmbunătăţirii stării generale de sănătate a acestora din urmă Comunitatea locală din Aleşd, prin îmbunătăţirea serviciilor sociale oferite de Centrul de zi şi contribuţia adusă astfel la reducerea disparităţilor sociale la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest”, a concluzionat Gheorghe Cociorva.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !