Investiţii pentru amenajarea Crisului

2Comentarii
ORADEA – Sala Paladium a Hotelului Continental găzduieşte marti, de la ora 10, o dezbaterea publică pe tema „Amenajarea Crisului Repede”. Program [.doc – 52KB] Comunicat [.doc – 67KB]

Directia Apelor Crisuri (DAC), organizatori ai dezbaterii, au înscris lucrarea de pe Cris pe lista investitiilor prioritare din infrastructura de mediu. „Amenajarea se va face pe tronsonul Pod Iosia – Frontiera Ungara, si presupune reparatii la maluri si diguri si nu în ultimul rând, presupune crearea unor bune conditiilor de scurgere a apei”, ne-a transmis Anca Mihociu, purtatorul de cuvânt al DAC. Lucrarea e finantata din bugetul de stat si, partial, printr-un credit extern.

 

„Publicul este una dintre cele mai mari resurse în dezvoltarea si implementarea practica a legilor si politicilor locale. Implicarea publicului în procesul decizional este interesul de perspectiva al unei societati aflate în dezvoltare”, a declarat Lucia Varga, secretar de stat în cadrul Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD). Programul de dezbateri publice la nivelul bazinului hidrografic Crisuri a fost deja stabilit. „În acest program sunt cuprinse 18 dezbateri, organizate în patru judete: Bihor, Arad, Cluj si Salaj”, a precizat Ioan Oprean, directorul DAC.

 

Ecologistii dau replica

Si ecologistii si-au spus parerea în ceea ce priveste lucrarile de amenajare a malului Crisului Repede. „DAC a initiat un proiect care îsi propune betonarea malurilor si distrugerea vegetatiei existente cu impact direct asupra ecosistemului dar si a esteticii orasului Oradea si a calitatii vietii locuitorilor si vizitatorilor.

Centrul Regional de Supraveghere Ecologica (CRSE), împreuna cu Fundatia Ecotop si Ordinul Arhitectilor Bihor, precum si peste 2000 de cetateni, si-au manifestat în repetate rânduri opozitia fata de acest proiect, în forma propusa de proiectant”, mentioneaza Mircea Negrau, din partea CRSE.

Argumentele invocate sunt: „motivatia subreda a acestui proiect, incapacitatea proiectantului si a beneficiarului de a furniza alte solutii tehnice decât cele utilizate în regimul comunist: betonare si canalizare, incapacitatea de a evalua si de a transmite publicului interesat impactul de mediu al acestei investitii pe termen scurt, mediu si lung, lipsa de transparenta, respect si deschidere spre dialog a beneficiarului si proiectantului fata de societatea civila oradeana”, subliniaza echipa CRSE, într-un comunicat remis presei.

 

La discutii sunt asteptati toti cei interesati de amenajarea si reabilitarea ecologica a râului Crisul Repede.

Monica Mateiu

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor