Invitaţi de seamă la Zilele Revistei Familia

De Crina Dobocan
Zilele Revistei Familia, o nouă ediţie
Zilele Revistei Familia, o nouă ediţie
Ediţia a XXVI-a a Zilelor Revistei Familia aduce la Oradea poeţi şi membrii ai Uniunii Scriitorilor.

Municipiul nostru se transformă de joi în capitala culturii româneşti. Noua ediţie a Zilelor Revistei Familia (ZRF) va scoate în evidenţă bogăţia şi diversitatea culturii româneşti şi va contrinui la apropierea scriitorilor şi la cunoaştere reciprocă.

Ediţia a XXVI-a a ZRF se va deschide joi, de la ora 17:00. La ediţia din acest an a manifestării vor participa şi membrii din conducerea Uniunii Scriitorilor: Nicolae Manolescu (preşedinte), Gabriel Chifu, Varujan Vosganian, Mircea Mihăieş, Cassian-Maria Spiridon, Horia Gârbea, Adrian Popescu, Aurel Maria Baros.

În cadrul evenimentului, un tânăr poet debutant va primi premiul „De-aş avea…”, instituit de Revista „Familia” în urmă cu doi ani. Premiulrăsplăteşte creaţia unui tânăr scriitor care s-a făcut remarcat din perspectiva criticii literare şi a cititorilor obişnuiţi.

„Juriul va avea, de data aceasta, o misiune dificilă pentru că toţi tinerii scriitori invitaţi reprezintă nume extrem de promiţătoare pentru devenirea întru literatură”, a declarat Ioan Moldovan, coordonatorul evenimentului. Nume, precum: Vlad Gheorghiu, Roxana Cotruş, Robert G. Elekes, Cristina Bilciu, Hristina Doroftei, Bogdan Federeac ş.a., sunt deja vehiculate printre cei care cunosc şi iubesc literatura tânără română.

Zilele Revistei Familia, sub semnul tinereţii

Ediţia din acest an stă sub semnul aniversării a 150 de ani de la debutul lui Eminescu în Revista „Familia”. Începând de joi, 26 mai, orădenii sunt invitaţi la o nouă ediţie a Zilelor Revistei „Familia” – a XXVI-a. Joi şi vineri, organizatorii Zilelor Revistei „Familia” vin cu noi surprize şi provocări pentru iubitorii de cultură. Joi, 26 mai, de la ora 17:00, la Casa de Cultură a Municipiului Oradea, va avea loc deschiderea oficială a evenimentului care stă sub semnul împlinirii a 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în „Familia”. În acest context, va fi sărbătorit unul dintre cei mai importanţi scriitori contemporani. Prima zi se va încheia cu un recital poetic.

În ziua a doua a evenimentului, în Sala Mare a Primăriei Oradea, de la ora 10:00, în cadrul unui colocviu literar, oamenii de cultură sunt provocaţi să răspundă întrebării „Ofensiva debutanţilor: semn al înnoirii?”.

În această ediţie, vineri, 27 mai, de la ora 16:30, va avea loc şi lansarea volumului „Nu te opri, nu te întoarce” a lui Traian Dobrinescu, un bildungsroman picaresc despre viaţa fabuloasă a unui bărbat puternic în căutarea unui ţel. Cartea va fi prezentată de criticii literari Nicolae Manolescu şi Răzvan Voncu. O altă supriză este „Maratonul poetic al debutanţilor” şi decernarea premiului „De-aş avea…” unui tânăr poet la început de drum.

„Ediţia din acest an a Zilelor Revistei Familia stă sub semnul tinereţii, în sensul că o temă principală este evocarea împlinirii a 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în Revista «Familia» – din 1866, când Mihail Eminovici avea 16 ani, apoi, prin tema colocviului despre importanţa debutului în literatură şi prin prezenţa a peste 20 de tineri şi foarte tineri scriitori debutanţi la Oradea, care vor susţine un recital poetic semnificativ pentru vârsta mereu tânără a poeziei. Ca într-o cumpănă, un alt moment emoţionant va fi sărbătorirea împlinirii vârstei de 80 de ani a unuia dintre cei mai importanţi scriitori contemporani – Gheorghe Grigurcu, fost redactor al revistei «Familia»”, a spus poetul Ioan Moldovan, directorul Revistei „Familia”.

Program:

Joi, 26 mai, ora 17, Casa de Cultură a Municipiului Oradea

Deschiderea ZRF – Aniversarea a 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în „Familia”; O sărbătoare: Gheorghe Grigurcu şi „Familia”

Recital poetic

Vineri, 27 mai, ora 10, Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea:
Colocviu: Ofensiva debutanţilor: semn al înnoirii?

Vineri, 27 mai, ora 16,30, Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea:

Lansare de carte: Traian Dobrinescu, Nu te opri, nu te întoarce

Prezintă Nicolae Manolescu şi Răzvan Voncu

Maratonul poetic al debutanţilor

Premiul „De-aş avea…” pentru un tânăr poet debutat0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !