Ioan Holender are intelegere pentru oranduirea care l-a alungat din Romania

De S.P.D.
Ioan Holender are intelegere pentru oranduirea care l-a alungat din Romania
„Un bildungsroman extraordinar”. Aşa a caracterizat profesorul dr. Cornel Ungureanu cartea lui Ioan Holender, intitulată „Spuse, trăite, dorite. Amintiri” şi lansată miercuri la Timişoara.

Librăria Humanitas Joc secund a fost – cum era previzibil să fie- neîncepătoare în seara de 25 ianuarie, când mulţi timişoreni au profitat de ocazia de a sta faţa în faţă, de aproape, cu Ioan Holender, concitadinul celebru care deţine recordul de a fi fost cel mai longeviv director al Operei din Viena.

Noul său volum de memorii a fost prezentat la momentul lansării de criticul literar Cornel Ungureanu. „Ioan Holender reuşeşte în această carte un echilibru impresionant între simţul datoriei şi sentimentul de acasă. E o carte care propune un model uman neobişnuit, al unui om care şi-a trăit tinereţea aşa cum ar fi trebui să o trăim cu toţii”, a pledat preşedintele Uniunii Scriitorilor din Timişoara.

„Nu am deloc impresia că am făcut ceva excepţional sau că sunt deosebit. (…) Eu nu am plecat din România pentru că am vrut să fac carieră, nici măcar ca să trăiesc, ci ca să supravieţuiesc. Am plecat când nu mai era efectiv nicio posibilitate pentru mine să-mi continui viaţa aici: exmatriculat din toate facultăţile din România, dat afară din slujbele pe care le aveam. Aveam o normă şi jumătate de antrenor de tenis şi dosarul a ajuns la cadre şi acolo s-a decis că nu corespundeam, eram un element duşmănos faţă de orânduirea de atunci. Eu am şi o oarecare înţelegere faţă de acele măsuri ale lor, privind în contextul vremii respective. (…) Când am plecat am fost trist şi deprimat pentru că pierdusem tot ce aveam până atunci, inclusiv limba pe care o vorbisem toată viaţa. Dacă am ajuns acolo, să zicem pe un pisc, nu a fost un salt, ci un drum făcut cu răbdare. Şi am mari îndoieli că sunt chiar aşa de iubit în Austria cum se zice, cred mai degrabă că sunt cunoscut şi că i-am făcut să mă respecte”, a spus Holender.

Cei prezenţi au avut prilejul să-i pună întrebări şi să-i ceară autografe. Joi, de la ora 16, în sala de consiliu a Primăriei Timişoara, Ioan Holender participă la adunarea generală a Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, al cărei preşedinte este, iar de la ora 19 va fi prezent la concertul dedicat de Filarmonica Banatul prezentării pianului Steinway, în cadrul cărui va cânta şi Liviu Holender.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !