Ioana Moga a primit o bursă de 52.185 de dolari

5Comentarii
Ioana Moga a primit o bursă de 52.185 de dolari
Eleva va participa la Olimpiada Internaţională de Chimie din Tokyo.

Ioana Moga va pleca la o nouă Olimpiadă Internaţională la chimie. Colegii şi profesorii săi din Gojdu, dar şi orădenii ştiu deja că este cea mai bună la chimie. Ioana a dovedit asta nu numai la nivel local sau naţional, ci şi în faţa întregii lumi. În vara anului trecut, orădeanca a participat la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada din Yakutia, de unde s-a întors cu medalia de aur.

Gojdista face parte din lotul naţional de chimie. Timp de două săptămâni ea a participat la un stagiu de pregătire în Bucureşti. După pregătire, a avut de trecut trei baraje.

„Pregătirea o facem cu profesori universitari. După pregătire urmează proba de baraj (două la teorie şi unul la proba practică). În urma acestui baraj, primii patru elevi merg la Olimpiada Internaţională”, explică Ioana Moga. Iar ea este între cei patru olimpici. În luna iulie va pleca la faza internaţională a Olimpiadei de Chimie, care va avea loc la Tokyo. Organizatorii le-au pregătit concurenţilor şi câteva excursii, de care Ioana este foarte încântată.

La New York

Ioana Moga îşi va continua studiile într-o universitate din New York. Ea a optat pentru Columbia University New York. Americanii i-au oferit o bursă de 52.185 de dolari.

„Decizia am luat-o după ce am văzut condiţiile de la facultăţile din ţară. La un concurs, în tot Bucureştiul nu am găsit substanţele necesare pentru un experiment. La noi în ţară facultăţile nu au aparatura necesară şi nici substanţe. Mai mult decât atât, vreau să mă axez pe cercetare, iar la noi cercetarea nu este încurajată. Aşa am decis să aplic pentru universităţi de prestigiu din lume. Cei de la Columbia University mi-au spus că încă din primul an universitar voi putea practica cercetarea”, a spus Ioana Moga.

Orădeanca nu se teme că nu se va descurca la New York, pentrru că a citit tratate de chimie în limba engleză şi s-a familiarizat cu terminologia.

Ioana spune că pasiunea pentru chimie i-a fost insuflată de profesoara ei, Aniţa Luncan.

„Ea m-a pregătit încă din clasa a IX-a, când am luat premiul II la faza naţională a Olimpiadei de Chimie”, a relatat eleva.

Directorul Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu”, Viorel Mititean, spune însă că toţi elevii pregătiţi de profesoara Aniţa Luncan sunt olimpici.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor