Ioana Urs, trofeul „Rapsodia românească”

2Comentarii
Ioana Urs, trofeul „Rapsodia românească”
Orădeanca se axează cât mai mult pe folclorul autentic bihorean.

O artistă din Oradea a obţinut recent trofeul Concursului „Rapsodia românească”. Ioana Angela Urs, o tânără de 22 de ani din Oradea încearcă să îşi creeze un stil şi un repertoriu propriu. Ea este sprijinită în acest sens de renumita interpretă de muzică populară Florica Ungur.

„Am cunoscut-o pe Florica Ungur la o emisiune de televiziune, organizată la Ţeţchea, în satul Hotar. Domnul Crăciun Parasca (consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor – n.r.) mi-a cerut să interpretez o doină. Când am coborât de pe scenă am fost felicitată de domnul Cornel Borza, apoi de Florica Ungur. Îndrăgita interpretă mi-a lăsat numărul său de telefon şi mi-a cerut să o contactez”, îşi aminteşte Ioana Urs.
Deşi neîncrezătoare, Ioana s-a hotărât totuşi să o caute. Obişnuită să formeze caractere, Florica Ungur a început să o îndrume.  

Eleganţa cuvintelor

„Doamna Ungur îmi dă poveţe ca şi cum aş fi copilul său. M-a ajutat foarte mult, îndrumându-mă. Mi-a dezvăluit o mulţime de taine din folclorul românesc, începând de la comportament scenic şi port, până la felul în care îmi aleg melodiile şi textele pe care le cânt. Florica Ungur mi-a arătat cât este de importantă eleganţa în cuvinte”, a relatat tânăra interpretă.
Aşa a început să culeagă textele din culegeri.

„La texte mă ajută şi mama mea. Merg destul de des la bibliotecă unde studiez culegeri de texte de folclor. Am învăţat să nu «fur» textele sau melodiile cuiva sau să compun de dragul rimei”, ne-a mărturisit Ioana Urs.

Interpreta Florica Ungur spune că a găsit la Ioana „sensibilitate, voce frumoasă, strălucitoare, curată, modestie şi bun-simţ”.

„După ce am cunoscut-o mai bine pe Ioana, am văzut la ea sinceritate în interpretarea cântecului autentic şi dorinţa de perfecţionare. Spre deosebire de alţi interpreţi, Ioana Urs construieşte cu răbdare şi temeinicie, fără a dori să ajungă imediat vedetă. De altfel, ţăranii au cântat pentru sufletul lor şi pentru cei din jurul lor, fără a dori să devină «vedete»”, a ţinut să ne evidenţieze Florica Ungur.

Parcurs

Ioana Urs a absolvit, în anul 2008, Şcoala Populară de Artă „Francisc Hubic” din Oradea, la clasa profesorului Marcu Leţ. În perioada în care a studiat la Şcoala Francisc Hubic a participat la primul concurs, intitulat „Tinere talente”, unde a luat menţiune. A doua oară când a luat parte la această competiţie a obţinut locul I. Atunci – spune tânăra artistă – a dobândit încredere în ea şi a început să participe la concursuri judeţene şi naţionale.

Paralel cu Şcoala „Francisc Hubic”, Ioana a participat la o preselecţie pentru dansatori, organizată de Ansamblul „Bihorul”, condus de Ioan Silaghi. A fost acceptată şi în Ansamblu, iar după şase luni a plecat cu ei într-un turneu în Spania. Ioana face parte şi din Ansamblul „Nuntaşii Bihorului”.

Orădeanca studiază de asemenea, cu Florin Maris Hinsu. Repertoriul îi este şlefuit de profesorul Liviu Buţiu.

Chiar dacă a absolvit deja Facultatea de Ştiinţe Economice şi intenţionează să continue masteratul în domeniul Ştiinţelor Economice, pe viitor Ioana Urs şi-a propus să studieze şi etnografia şi folclorul.

Crina Dobocan

Factbox: Premii obţinute de Ioana Urs

– trofeul Concursului „Rapsodia Românească”
– locul II, Festivalul Euroregional „Oradea-Debreţin”, Oradea
– locul III, Festivalul „Cântecele neamului”, Suceava
– locul III, Concursul „Sivu şi Cosmin Golvan”, Timişoara
– locul III, Festivalul „Vară, vară, primăvară”2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor