Şir de plopi sacrificaţi la iuţeală

Reactualizat la:
3Comentarii
Şir de plopi sacrificaţi la iuţeală
Vineri după-amiază municipalitatea a anunţat, inclusiv pe site-ul propriu, tăierea a 17 plopi de pe alineamentul situat pe bdul Decebal, între strada Calea Aradului şi Vlădeasa.

„Aceşti arbori vor fi tăiaţi datorită faptului că se găsesc amplasaţi în perimetrul lucrărilor de modernizare străzi, în vederea fluidizării traficului de acces, între zonele rezidenţiale şi funcţionale din municipiul Oradea – Bdul Decebal”, transmitea Biroul de Presă în timp ce doborârile începuseră deja. Tot în comunicat se mai arăta că decizia s-a luat „în urma consultării cu Comisia Consultativă de Mediu, Ecologie şi Dezvoltare Durabilă” şi că în locul celor 17 pomi tăiaţi, municipalitatea orădeană „va planta minim 34 de arbori pe aceeaşi locaţie şi în alte locaţii apropiate”.

Direcţia Tehnică a Primăriei a putut avansa numele unui membru al Comisiei de Mediu, care a fost de acord cu tăierea tuturor celor 17 plopi, şi anume Smit Ildiko, şef lucrări la Facultatea de Protecţia Mediului. Conform acesteia, plopii aveau în jur de 70 de ani şi un grad ridicat de înrădăcinare. „Pentru caracteristicile sale, plopul nu este adecvat în oraşe”, a mai precizat Smit Ildiko referindu-se la faptul că plopul, având lemnul de esenţă moale, se poate rupe în caz de vântoase, îndeosebi când este bătrân.

Marossy, împotrivă

Însă „consultarea” Comisiei de Mediu nu a însemnat aprobarea acesteia, în totalitate. Cel puţin aşa-reiese din mesajele „post-defrişare” a unora din cei mai cunoscuţi membri ai Comisiei. Astfel, biologul Anna Marossy a respins categoric orice asociere a numelui ei cu sacrificarea şirului de plopi.

Iar Orlando Balaş, fost consilier pe probleme de mediu al Primarului şi-a nuanţat şi el poziţia.

„Dacă e vorba de un proiect de modernizare de străzi, înseamnă că se avea în vedere mai demult de aceste tăieri. Ori eu am fost anunţat telefonic abia în pragul acţiunii. Şi responsabilul Direcţiei Tehnice din Primărie mi-a cerut părerea doar pentru tăierea plopilor de lângă staţia de autobuz. Fapt cu care am fost de acord fiindcă întradevăr plopii periclitau oamenii din staţie. Dar când am ajuns la faţa locului, am văzut că începuseră cu tăierea plopilor de lângă blocul ANL, despre care n-am fost întrebat. În aceste condiţii, le-am cerut măcar să planteze în zonă minim 34 de platani de talie mare. Aceştia vor avea circumferinţa tulpinii între 12 şi 14 cm, şi se va garanta prinderea lor precum şi udarea lor”, ne-a declarat Orlando Balaş. Dealtfel, pe blogul acestuia se poate citi un eseu care a contribuit recent la savarea plopilor aflaţi pe malul Crişului Repede, între Podul Dacia şi Pasarela Pietonală. Tot pe site-ul orlandobalas.wordpress.com este postată şi parabola copacului de o sută de ani, a cărui producţie de oxigen poate fi compensată doar de plantarea în locul său a două mii de puieţi.

C.H.

Taguri: ,


3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor