Iradieri periculoase

ORADEA – Excesul examinărilor radiologice poate determina apariţia unor boli de piele sau chiar a sterilităţii. Investigaţia radiologică este necesară în numeroase cazuri patologice sau de suspiciune de boală, ajutând medicul specialist în pronunţarea diagnosticului.

Însă oportunităţile trebuie cântărite cu multă atenţie. Şi asta pentru că în trecut s-a exagerat cu examinările radioscopice (vizualizarea pe monitor a unui segment al corpului în dinamică), iar tehnica şi aparatura folosite nu ofereau o protecţie foarte bună.

„Examinarea radioscopică este mult mai iradiantă pentru că foloseşte o doză de radiaţii mult mai intensă iar durata examinării este mai îndelungată în comparaţie cu examinarea radiografică”, susţine dr. Maria Creţu, medic primar radiodiagnostic în cadrul Spitalului CFR Oradea.

Din acest motiv în Occident s-a renunţat la această tehnică şi se folosesc radiografiile seriate. În acest sens au apărut şi la noi aparate radiologice dotate cu un sistem care să ofere o protecţie maximă atât pacientului cât şi personalului medical.

 

Măsuri de securitate

Printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii, care a intrat în vigoare la începutul anului trecut, au fost scoase din uz vechile aparate de radioscopie cu ecran florescent.

„Totodată, prin Ordinul de ministru nr. 888/2006, care a intrat în vigoare din 26 octombrie 2006, se urmăreşte reducerea iradierii populaţiei prin interzicerea micro- radiofotografiilor (radiografii mici pentru examinările pulmonare) şi a radioscopiilor – ca şi proceduri radiologice de examinare utilizate în scopul depistării active a tuberculozei pulmonare”, afirmă dr. Creţu.

În acest scop se vor efectua radiografii pulmonare standard numai în cazul suspiciunilor de tuberculoză pulmonară identificate în urma examinării clinice obligatorii.

Astfel nu se mai fac nici examinările radiologice la angajare sau în cadrul examinărilor medicale periodice, punându-se accentul pe examenul clinic. „De anul viitor va fi obligatoriu ca fiecare aparat radiologic să fie utilat cu un dispozitiv pentru măsurarea dozei de radiaţii absorbite de pacient. Monitorizarea acestei doze se va face în carnetul de sănătate al pacientului, urmărindu-se astfel ca doza de radiaţie absorbită anual să nu depăşească doza maximă admisă care este de 1 mSv/an (un milisievert)”, precizează dr. Creţu.

 

Efecte negative

Efectele biologice ale radiaţiilor ionizate sunt dintre cele mai diferite: de la roşeaţa pielii şi sterilitate până la apariţia unor boli ale pielii, ale ochiului, boli maligne şi tulburări de dezvoltare după naştere (în cazul iradierii embrionului), iar dozele mari de radiaţii pot duce chiar la moarte. „În trecut astfel de situaţii se întâlneau frecvent. Din fericire în prezent există o tehnică medicală modernă care oferă o bună protecţie”.

„Au existat cazuri când, fie datorită iradierii excesive în urma expunerii la raze în mod nejustificat fie lipsei de protecţie, să se ajungă la cancer de piele sau mamar, cât şi la leucemie.

De obicei este indicat să alegi ca şi investigaţie o metodă mai puţin iradiantă şi numai când este vorba despre ceva mult mai complex să se recurgă la examen radiologic”, susţine dr. Lucia Milian, şef Secţie Oncologie din cadrul Staţionar II.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase