Iranul sfidează sancţiunile ONU

Iranul sfidează sancţiunile ONU
IRAN – Iranul nu-şi va opri “măcar pentru o clipă” programul de dezvoltare a energiei nucleare. Mai mult, Teheranul avertizează că-şi va limita cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi că va revizui relaţiile cu statele care au votat rezoluţia dictată de ONU împotriva sa.

Potrivit unor oficiali iranieni limitarea acestei cooperări presupune că Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică nu va fi informată despre operaţiunile nucleare ale Teheranului mai devreme de şase luni înainte de producerea acestora.

Pe de altă parte preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a anunţat că ţara sa nu va opri activităţile “paşnice şi legale” nucleare în urma rezoluţiei ONU, pe care o consideră ilegală. El a spus că naţiunea iraniană nu-i va uita nici pe cei care au aprobat, nici pe cei care s-au opus adoptării de noi sancţiuni împotriva Teheranului şi că relaţiile internaţionale ale statului islamic cu aceste ţări vor fi “ajustate” în funcţie de poziţia lor.

Rezoluţia ONU prevede un embargou asupra comerţului cu armament în şi din Iran, precum şi restricţii de natură financiară şi comercială pentru mai multe persoane fizice şi juridice legate atât de programul nuclear, cât şi de Gărzile Revoluţionare ale statului islamic.

Iranul are două luni la dispoziţie pentru a se conforma cerinţelor acestei rezoluţii, în caz contrar urmând să suporte noi sancţiuni. Ambasadorii marilor puteri la ONU au redactat şi un apel care propune Teheranului întoarcerea la masa negocierilor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !