Ţiriac & co au ciuruit mistreţii

32Comentarii
Ţiriac & co au ciuruit mistreţii
BALC – Invitaţii lui Ion Ţiriac au împuşcat în cele două goane de sâmbătă şi de duminică peste o sută de mistreţi pe fondul cinegetic de la Balc. La ieşirea din domeniul de vânătoare, invitaţii au fost sfătuiţi să nu răspundă presei, singurul care s-a oprit pentru declaraţii fiind prinţul Sturdza.

El a mărturisit că evenimentul a fost mai mult o întâlnire de afaceri decât o vânătoare, că totul s-a desfăşurat fără incidente şi nu a fost un „măcel”. „S-au împuşcat cam doi mistreţi de persoană”, a apreciat prinţul Sturdza, spunând că ar trebui să ne bucurăm că avem un om ca Ion Ţiriac, care poate aduce în ţară atâtea personalităţi europene.

Înainte de plecarea de pe Aeroportul Oradea, şi Ion Ţiriac a acceptat să dea o scurtă declaraţie. Amfitrionul vânătorii a spus doar că toată lumea s-a simţit bine, însă a refuzat să precizeze câţi mistreţi au fost împuşcaţi, spunând doar că nu destui. 

Dintre VIP-urile invitate, doar Ralph Schumacher a anunţat în ultimul moment că nu mai poate veni.

50 de invitaţi

Peste 150 de gonaci, vânători şi măcelari, adunaţi din aproape toate satele din jur, s-au adunat sâmbătă în zori în faţa domeniului, unde au debutat pregătirile pentru cele două zile de aşa-numită vânătoare. Invitaţii lui Ion Ţiriac nu au putut fi văzuţi, întrucât o parte din ei au fost cazaţi în cabana de pe domeniu, o altă parte în castelul din Balc şi în Marghita. Totul a fost organizat cu mare discreţie, având în vedere controversele iscate în urma partidelor de vânătoare de anii trecuţi. Anul acesta miliardarul a avut în jur de 50 de invitaţi. La Balc a fost prezent în aceste zile şi şeful Biroului de Arme, Explozibil şi Muniţii, subcomisarul Gheorghe Sava. El a a declarat că nu a fost în calitate de invitat ci pentru a se asigura că totul decurge fără evenimente neplăcute.

Vânătoarea din acest an a constat în două goane de câte două ore. Vânătorii au tras din standuri adăpostite şi supra-înălţate în sălbăticiunile aduse în bătaia puştii de gonaci. Mistreţii aleşi pentru vânătoare fuseseră concentraţi dinainte în ţarcul special amenajat, întins pe 1.400 de hectare din cele 11.500 ale domeniului de la Balc.

Vânatul a fost tranşat pe loc, o parte a fost preparat şi restul cărnii a fost donată unor centre sociale.

O parte din invitaţi au plecat de sâmbătă de la Balc, însă majoritatea au rămas şi pentru manşa de ieri. Apoi au părăsit România la bordul celor zece avioane particulare cu care au sosit pe Aeroportul Oradea. Invitaţii de lux ai miliardarului român nu au putut fi văzuţi decât duminică după amiază, când au început să părăsească domeniul.

Prima zi de vânătoare a început sâmbătă pe o ploaie deasă şi rece. Asta nu i-a speriat pe bărbaţii din jurul Balcului, care s-au înghesuit să intre pe listele celor angajaţi, timp de două zile, pentru vânătoare. Cei mai mulţi nu sunt pentru prima dată gonaci pe domeniul lui Ţiriac. De altfel, ca să ajungi acolo îţi trebuie ceva experienţă şi recomandări din partea vânătorilor. Mulţi fac asta din plăcere şi din curiozitate, însă din experienţa anilor trecuţi ei spun că nici banii nu sunt puţini pentru o zonă puţin dezvoltată economic.

„Anul trecut a dat cinci sute de mii de lei pe zi. Sperăm că şi anul astă o să dea la fel”, a spus un tânăr care s-a prezentat Florian. El a explicat că nu oricine poate fi primit la o astfel de activitate. „Cei care au experienţă, care au mai fost şi în anii trecuţi, au mai multe şanse”, a mai spus gonaciul. „Eu sunt în primul an, nu ştiu prea multe, dar am venit aici pentru că este un prilej bun să-mi antrenez câinii de vânătoare”, a mărturisit un alt bărbat.

Cu veste fluorescente

După ce s-a făcut prezenţa, toţi gonacii au primit câte o vestă reflectorizantă, iar cei care aveau permis de vânătoare au primit şi muniţie. Asta dacă mistreţii pe care trebuie să-i mâne în bătaia puştii ar ataca gonacii, aşa cum s-a întâmplat anul trecut. A urmat un instructaj de protecţia muncii, unde li s-a atras atenţia hăitaşilor asupra pericolelor la care se expun şi cum să se ferească, mai ales de porcii mistreţi care au un comportament imprevizibil. În jurul orei 9:00, gonacii s-au urcat în căruţe şi tractoare şi au pornit spre ţarc. În acel moment, uşile domeniului s-au închis.

Pe tot parcursul celor două zile, pe poarta Wild Club Boar au putut să intre doar angajaţii şi cei aflaţi pe lista agenţilor de pază. Nimeni nu s-a abătut de la reguli şi nu a suflat o vorbă legat de cei care participă.

Anul trecut, unul dintre gonaci a fost muşcat de un mistreţ, fiind necesară spitalizarea sa, motiv pentru care Ţiriac a închiriat anul acesta o Ambulanţă.

 

Invitaţi

Rudolf Streicher – ex-ministru austriac al Finanţelor, Industriei şi Transporturilor

Wolfgang Porsche – moştenitorul companiei auto cu acelaşi nume

Klaus Mangold – preşedintele companiei Daimler Chrysler şi al Comisiei pentru Est a Economiei Germane

Siegfried Wolf – preşedintele companiei germane de componente auto Magna Europa

Franz Rauch – cel mai mare producător de sucuri naturale din Europa

Carlo Pesenti – administrator al ItalCement

Mark Miles – fost preşedinte al Asociaţiei Tenismenilor Profesionişti

Merino Jimenez, Jose Jimenez şi Gonzalo Nisto – bancheri spanioli

ex-premierul Petre Roman

miliardarul româno-israelian Elan Schwartzenber (soţul Mihaelei Rădulescu)

prinţul Dimitrie Sturdza

oamenii de afaceri Sandu Georgescu, Dragoş Dobrescu şi Tinu Sebeşanu

Georgiana Anghel32Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor