Iron Bike Oradea 2012 – 24 de ore de efort extrem

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
Iron Bike Oradea 2012 – 24 de ore de efort extrem
Nu bine s-au stins ecourile celui mai puternic triatlon românesc – Ironman Oradea, că organizatorii acestuia au început promovarea următorului eveniment sportiv extrem din calendarul lui 2012: Iron Bike Oradea care se va ţine în 21-21 iulie.

„E cel mai lung concurs de maraton pe mountain bike(MTB) de 24 de ore, din România, cu traseul de 258 km şi 4.860m în ascensiune”, ne-a spus Deme Jozsef, în numele Xterra Sport Bihor, organizator al IBO 2012 împreună cu organizaţia ProBikers.

În fapt, în aceeaşi zi, se dă startul în două concursuri de dificultate diferită: IBO şi Pădurea Craiului Bike Marathon. „Maratoanele extreme se adresează unui segment limitat al taberei numeroase ai iubitorilor de mountain biking. Încurajăm şi susţinem interesul “începătorilor” în practicarea acestui sport. De aceea, începând cu a doua ediție am introdus pe lângă traseul extrem şi unul mai scurt, astfel încât oricine să-şi poată pune la încercare aptitudinile de maratonist. Pentru ediția din 2012 am pregătit un traseu de circa 150km, cu +2500m în ascensiune”, precizează organizatorii pe concursului, http://www.ironbikeoradea.ro.

La IBO pot participa doar echipe formate din 2 persoane. Proba de Maraton (PCBM) este în schimb o competiție individuală. Taxa de participare este de 300 de lei pe echipă la IBO şi 140 pe concurent la Pădurea Craiului Bike Marathon.

„Startul se dă în 1 Mai şi traseul urcă până pe Pădurea Craiului cu revenire în punctul de plecare. Până ieri erau înscrişi 24 de concurenţi. „Datorită efortului pe care-l presupune e un concurs extrem iar participanţii sunt dintre cei cu pregătire fizică superioară. Avem înscrişi concurenţi din Cluj, Sfântu Gheorghe, Bucureşti, Braşov, Bruxelles, pe lângă cei din Oradea”, spune reprezentantul Xterra Sport.

Cele două competiţii nu sunt dotate cu premii, câştigătorii primind diplome şi medalii. În taxa de înscriere, însă, e inclus pentru fiecare concurent un tricou tehnic de ciclism personalizat cu sigla evenimentului.

Traseul

Km 0 al traseului e pe drumul forestier ce străbate Pădurea Betfia, cu începere de la cantonul forestier şi atinge mai multe puncte de atracţie cunoscute mai ales de obişnuiţii activităţilor în aer liber dar şi de simpli turişti de weekend: Valea Vida, zona Roşia, barajul Leşu, Stâna de Vale, Vârful Poieni, Șaua Bohodei, Vălea Drăganului, Valea Iadului, Bratca, şi înapoi spre ştrandul cu valuri din Băile 1 Mai. Pe alocuri, drumul e bolovănos, abrupt sau periculos din cauza traficului sporadic.

Pentru Pădurea Craiului Bike Marathon, traseul deviază din drumul judeţean modernizat Damiş-Roşia spre stânga, pe direcția Zece Hotare-Vârciorog-Băile 1Mai.

Se caută voluntari

Experienţa ediţiilor anterioare a arătat că IBO este o cursă de extremă nu doar pentru concurenți ci și pentru organizatori. „Avem nevoie de voluntari pentru îndrumarea concurenților în anumite puncte de pe traseu, ca„măturători” – se deplasează cu MTB sau ATV propriu în urma plutonului (de preferat în echipe de doi, pentru siguranță) numai pe porțiunea de traseu de care răspunde, asigurând că nu mai sunt concurenți pe traseu, ajutor sau administrare la punctele de control şi foto/video pe traseu – în special zonele montane”, se arată pe situl organizatorilor. Nici măcat voluntariatul în IBO nu e necondiţionat: doritorii trebuie să fie pasionaţi de ciclism montan și activități montane, să ai o pregătire fizică bună (traseul este epuizant), trebuie să fi parcurs și să cunoască traseul foarte bine, astfel încât să se poată descurca și pe timp de noapte sau condiții dificile. Organizatorii asigură decontarea cheltuielilor cu combustibilul consumat pentru deplasare, un tricou oficial și pasta party după concurs.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !