Ironman Oradea

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
7Comentarii
Podiumul Ironman 2012
Podiumul Ironman 2012
Punct final în cel de-al treilea „Ironman” orădean. Cupa Adeplast Ironman, cel mai important eveniment din triatlonul românesc a aliniat la start 130 de sportivi, medaliaţii pe categorii fiind invitaţi pe podiumul de premiere duminică.

Rămân în urmă angajamentele organizatorilor, CS Xterra Bihor în colaborare cu Probikers Oradea, că vor continua tradiţia Ironman, efortul aparent inuman depus de competitori, impresiile cu care sportivii părăsesc Oradea dar şi … un minus la buget.

În lacrimi

„A fost foarte frumos. În 2003 am participat la primul half-Ironman pe care l-am şi câştigat, la Zărneşti. Acesta e al doilea „half” la care particip. Eu mă pregătesc pentru triatlon olimpic, care e specialitatea mea, dar Istvan a reuşit să mă convingă să particip aici”, a spus câştigătorul categoriei „half”, timişoreanul Ciprian Bălănescu, care plecat acasă cu premiul de 400 de euro pus în joc. Bălănescu a parcurs distanţa de semimaraton în forţă, a încheiat cursa cu un timp total pentru cele trei probe de 4:08:54.3. După finiş, acesta a mai întârziat pe covoul roşu de la sosire, lungit pe jos, cu lacrimi în ochi şi faţa ascunsă-n mâini. „E prima cursă la care plâng la finiş, atât de frumos a fost. A fost o bătălie cu mine însumi pe care am câştigat-o”, a făcut el utilele precizări ulterioare.

În cuplu

„A bătut vântul. La Cauaceu am simţit cel mai tare discomfortul. Nu era puternic să te doboare dar destul ca să te incomodeze şi să te solicite în plus. Iau competiţia de la Oradea ca pe o cursă pregătitoare pentru etapa de cupă mondială din Hamburg, Germania, care contează pentru calificarea pentru Noua Zeelenadă”, a fost declaraţia făcută la cald de Alexandru Diaconu. Clasat pe locul I la half-Ironman-ul de anul trecut, Alexandru Diaconu, s-a înscris în cursa de sâmbătă la half-ironman, pe echipe. Braşoveanul a ajuns primul în Parcul Brătianu – locaţia pentru semimaraton, după probele de înot, de la Lacul Paleu şi bicicletă, pe traseul Paleu – Uileacul de Munte – Cetariu – Cauaceu. Alergarea a „bifat-o” partenera sa, Laura Baciu, rezultatul plasându-i pe primul loc la „half” pe echipe, urmaţi de orădenii Varabecz Csaba(înot), Horvat Dezso(bicicletă) şi Deme Jozsef (alergare)– echipa Sintezis-Xterra.

Nicio supriză la full Ironman: sportivul maghiar Vatai Miklós şi-a adjudecat primul loc pe podium şi cei 500 de euro, aferenţi premiului I. „Roboţelul”, după cum era alintat de susţinătorii din Brătianu din cauza ritmului susţinut şi constant, a porit în cursă ca favorit şi s-a ridicat la nivelul aşteptărilor, cu timpul total de 9:23:42,8 ore.

Made in Oradea

O premieră românească a fost că o sportivă a terminat în timpul de 16 ore distanţele de full Ironman la un concurs din ţară. „Am creat un Ironman, o femeie Ironman, în România, asta e o premieră. A mai fost o sportivă din România care a terminat cursa Ironman în Ungaria dar pe Alina Ursu, din Bucureşti, noi am făcut-o femeie de fier”, spune Szokolszki Istvan. Pentru performanţa sa, bucureşteanca a fost invitată de organizatori pe podiumul final, duminică, la premiere.

Epuizare fizică şi financiară

Trăgând linie la finalul concursului, Szokolszky Istvan, organizator şi reprezentant al CS Xterra Bihor zice că Ironman-ul a fost epuizant, şi pentru sportivi şi organizatori şi voluntari. „Feedback-ul sportivilor e la superlativ: punctele de rehidratare, graţie voluntarilor, au prestat o muncă de profesionişti. Ironman a evoluat atât din punct de vedere al organizării cât şi, mai important, a crescut nivelul concursului. Ultimii concurenţi s-au încadrat în limita de 16 ore, ceea ce nu s-a întâmplat în anii anteriori, ultimii au terminat chiar cu jumătate de oră înainte”, spune organizatorul. Acesta zice că Ironman-ul orădean ƒ„va fi o tradiţie” mai ales că şi sportivii ne încurajează să continuăm. Oraşul ar trebui să participe cu mai multe fonduri, pentru că, cu creşterea participării sunt tot mai mulţi cei care vin să-şi susţină favoriţii. Am avut familii de bucureşteni, veniţi să-şi sprijine concurenţii, care n-au mai fost până acum la Oradea dar care au spus că revin. Au fost plăcut impresionaţi de aspectul îngrijit al oraşului şi de atmosfera sa. Creşterea competiţiei înseamnă mai mulţi turişti, asta e ideea pe care se pare că edilii n-au înţeles-o”, crede Szokolsky. Finanţator important al evenimentului din 2011, Municipalitatea a alocat anul acesta doar 1/3 din contribuţia de anul trecut, adică 50 de milioane lei vechi. Până ieri, bilanţul financiar al Ironman Oradea ieşise pe minus cu 800 de euro, valoare datorată mai ales consumului crescut la punctele de rehidratare care, din cauza căldurii mari, au avut un consum mai mare decât cel estimat.

Podiumul full Iron Man Individual

1 Vatai Miklós – Timp 9:23:42,8

2 Racz Levente Botond – Timp 9:57:44,6

3 Bálint Zoltán- Timp 10:17:57,6

Podiumul Full Iron Man ECHIPE

1 Tibiscus & Orca Masculin + mixt – Timp 10:08:51,9

2 Shadow Masculin + mixt – Timp 12:23:02,4

Podiumul Half Iron Man Individual

1 Balanescu Ciprian – Timp 4:08:54.3

2 Deák Zsombor – Timp 4:11:33.9

3 Erdélyi Nándor – Timp 4:26:27.8

Podiumul Half Iron Man ECHIPE

1 HIGH5 Masculin + mixt – Timp 4:37:30.6

2 Sintezis-Xterra Masculin + mixt – Timp 4:38:59.4

3 DNF Racing Masculin + mixt – Timp 4:54:11.1

Ironman

locul I – 500 euro

locul II – 400 euro

locul III – 300 euro

Half Ironman

locul I – 400 euro

locul II – 300 euro

locul III – 200 euro

Distanţele Ironman

3800 m înot, 180 km ciclism şi 2.2 km alergarea

 

 

 7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor