ISJ a prezentat oferta Guvernului

Proiectul de acord elaborat de Guvern în urma negocierilor cu sindicatele din învatamânt a fost subiectul conferintei de presa sustinute vineri de inspectorul scolar general Liliana Antonescu.

În deschidere, sefa Inspectoratului Scolar Judetean Bihor a precizat ca la nivel local peste 80% din dascali nu vor sa renunte la actiunea de prostest, restul începând sa-si reia activitatea didactica înca de la începutul aceste saptamâni.


Liliana Antonescu sustine ca ar fi fost de preferat ca acest acord sa fi fost semnat de sindicalistii din învatamânt. „Sunt de acord ca salariile sunt foarte mici, în special ale debutantilor. Dar un cadru didactic care are în spate o vechime buna are un salar de aproximativ 15 milioane lei. Daca as fi la catedra, nu as fi facut greva decât daca as fi avut 25 de ani”, marturiseste inspectorul scolar general Liliana Antonescu.
.
Ce ofera


Acordul guvernamental contine angajamentul Guvernului de a finanta toate proiectele si investitiile din învatamânt cu o suma echivalenta cu 1,1% din PIB, finantarea totala acordata sistemului de învatamânt ajungând astfel la 5% din produsul intern brut. În ceea ce priveste salariile, Executivul propune o majorare de 8% pentru 2006, aplicabila în doua transe.

De la 1 ianuarie salariile dascalilor s-ar mari cu 5%, urmând ca de la 1 septembrie sa se aplice restul de 3%. Conform calculelor guvernantilor, aceasta înseamna o crestere medie anuala de 630.000 de lei pe cadru didactic.

Acordul prevede si reparatia prejudiciilor salariale produse în perioada octombrie 2001 – octombrie 2004, rezultate în urma calculului gresit al salariilor. Plata sumelor pe care Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Educatiei si Cercetarii le datoreaza cadrelor didactice ar începe în februarie 2006, urmând sa fie esalonate pe o perioada de 35 de luni. Suma lunara medie stipulata de proiectul de acord este 330.000 lei.

Ioana Iuhas