Israelul anunţă negocieri cu lumea arabă

Reactualizat la:
1Comentariu
Israelul anunţă negocieri cu lumea arabă
ISRAEL – Sub presiunea exercitată de Washington, Israelul şi-a anunţat disponibilitatea de a începe negocierile de pace cu lumea arabă.

Premierul Ehud Olmert este gata să discute despre planul saudit, bazat pe schimbul Pământ pentru Pace, însă numai cu statele cu care Israelul are deja relaţii diplomatice.

“Sunt gata să mă aşez cu ei la masa negocierilor, pe baza planului saudit. Şi sunt gata să-i ascult cu atenţie, ca să vedem cum putem găsi împreună puncte de interes comun”. Declaraţia lui Olmert, făcută într-un interviu acordat televiziunii canadiene, survine cu două zile înaintea unei reuniuni a Ligii Arabe, la care este de aşteptat să se deschidă mai multe grupuri de lucru pentru promovarea iniţiativei arabe de pace din 2002, inclusiv unul împreună cu statul evreu.

Ehud Olmert, sub presiunea tot mai puternică a SUA, semnalase disponibilitatea guvernului său de a participa la grupul de lucru, alături de state precum Egipt şi Iordania, singurele cu care Israelul întreţine relaţii diplomatice.

Arabia Saudită, care este artizanul relansării planului de pace, nu va participa direct la discuţii. Planul propune statului evreu normalizarea relaţiilor diplomatice cu ţările lumii arabe în schimbul retrocedării teritoriilor ocupate de Israel după războiul din 1967, precum şi crearea unui stat palestinian şi reîntoarcerea refugiaţilor palestinieni.

Israelul, care nu e de acord cu revenirea palestinienilor decât în teritoriile autonome palestiniene, mizează pe rolul central ocupat de saudiţi, care rămân cea mai ascultată voce a lumii arabe. Discuţiile în grupuri de lucru ar putea duce la deschiderea de negocieri directe de pace.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor