Israelul impune blocadă în Fâşia Gaza

Reactualizat la:
Avioanele de luptă israeliene au lansat trei atacuri aeriene în Fâşia Gaza în cursul nopţii. Sunt primele incidente grave după evacuarea coloniilor evreieşti din Gaza şi Cisiordania, dupa aproape 40 de ani de ocupatie.

În urma atacurilor, 3 persoane au fost rănite uşor şi se află sub îngrijire medicală. Agenţia France Presse a anunţat, citând un post de radio israelian, că autorităţile de la Tel Aviv se pregătesc pentru operaţiuni de anvergură în fostele teritorii ocupate. Imediat după atacuri, armata israeliană a impus, începând de azi o blocadă totală teritoriilor palestiniene.

Măsura se aplică în Cisiordania, Fâşia Gaza – ale cărei puncte de trecere spre teritoriul israelian au fost închise. Ministrul israelian al apărării Shaoul Mofaz a ordonat o serie de atacuri în fâşia Gaza şi la scurt timp o escadrilă de avioane F16 au atacat oraşul Gaza.

Ofensiva aeriana vizeaza infrastructura grupării Hamas şi a Jihadului Islamic atât din Fâşia Gaza cât şi din Cisiordania. Sint comasate şi trupe la nord de fâşia gaza, în eventualitatea unei ofensive terestre.

Aparatele de luptă israeliene au vizat două ateliere unde membri ai grupării Hamas fabricau armament, în apropiere de Jabaliya, şi au rănit 3 persoane. De la evacuarea coloniilor au avut loc numeroase atacuri, de ambele părţi, iar autorităţile israeliene şi palestiniene s-au acuzat reciproc pentru pierderile de vieţi omeneşti.