Istoria gazelor naturale din România

Istoria gazelor naturale din România
Primul depozit de gaz metan din România a fost descoperit în anul 1909 în zona Sărmaşel, judeţul Mureş. Exploatarea gazelor naturale din acest zăcământ a devenit eficientă patru ani mai târziu când s-a reuşit extragerea lor în siguranţă, utiliziându-se la încălzirea locuinţelor, producerea de metanol sau negru de fum la vremea respectivă.

În 1912 s-a înfiinţat prima societate pentru transportul şi valorificarea gazelor naturale din Europa “Erste Siebenbuergische Erdgas Aktiengesellschaft”, iar în anul 1914 s-a finalizat conducta – în lungime de 55 km – care alimenta oraşul Turda, acesta devenind trei ani mai târziu primul oraş din Europa iluminat public cu lămpi de gaz.

1927 – se montează prima staţie de comprimare a gazelor naturale din Europa la Sărmaşel, echipament necesar realizării presiunii optime în sistemul de transport.

1958 – se construieşte primul depozit de înmagazinare a gazelor naturale din România, la Ilimbav, judetul Sibiu.

1959 – România devenea prima ţară exportatoare de gaze naturale din Europa, exportând în Ungaria.

În prezent, datorită extinderii reţelelor, gazul natural este o sursa de energie convenabilă pentru încalzirea locuiţelor şi realizarea unor procese tehnologice în economie, fiind şi foarte ecologic.

www.entc.ro – 0722270039

Advertorial! Hb: 133337