ISU Bihor: Atenţie! Nu mai ardeți vegetaţia uscată! Amenzi de până la 2.500 de lei

De Oana Farcas
Reactualizat la:
ISU Bihor: Atenţie! Nu mai ardeți vegetaţia uscată! Amenzi de până la 2.500 de lei
© Foto: ISU Bihor
Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată și mirişti poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.

Pentru informarea şi conştientizarea populaţiei asupra măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor agricole sau de efectuare a curăţeniei în gospodării prin arderea miriştilor, vegetaţiei uscate, reprezentanții ISU „Crișana” Bihor reamintesc cetăţenilor câteva prevederi legale specifice ce trebuiesc respectate pe timpul desfăşurării acestor activităţi:

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţeni au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

– Accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului;

– Permis de lucru cu focul de la Primărie

Arderea miriştii:

a) condiţii meteorologice fără vânt;

b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum zece hectare, prin fâşii arate;

c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

e) asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

f) asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de cinci hectare, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;

g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de cinci hectare, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi care să permită controlul arderii;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Bihorenii care nu respectă prevederile menționate mai sus riscă sancțiuni cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.

„Din păcate, sunt și cetățeni inconștienți care în intenția lor de a curăța anumite terenuri dau foc și nu îl supraveghează. Drept pentru care ne-am întâlnit cu multe situații în care suntem alertați pentru un incendiu de vegetație într-o anumită zonă, în general izolată, dar nu neaparat, în care noi, nu doar că nu găsim pe nimeni, dar nici nu găsim făptașul. Ce se intâmplă?! Omul dă foc și pleacă, iar cineva sesizează la un moment dat incendiul că i se apropie de casă și atunci apare panica. În general, cei care fac aceste activități nu sunt de găsit la momentul în care intervenim”, a explicat colonelul Caba Sorin Mihai.

Potrivit maiorului ISU Bihor, Camelia Roșca, „utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 metri faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton, astfalt, bitum, ulei etc.”.

Caba Sorin Mihai Caba Sorin Mihai ©0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !