Isus n-a murit pe cruce, argumentează un teolog

11Comentarii
Isus n-a murit pe cruce, argumentează un teolog
Nu există dovezi că romanii ar fi practicat crucificarea prizonierilor cu două milenii în urmă. Pe acest argument îşi construieşte un teolog suedez ipoteză că e posibil ca Isus Hristos să nu fi murit crucificat, aşa cum se crede.

Potrivit lui Gunnar Samuelson de la Universitatea din Gothenburg, legenda execuţiei lui Isus e bazată pe tradiţiile Bisericii creştine şi pe ilustrări artistice, mai degrabă decât pe texte antice. Teologul suedez afirmă că Biblia a fost interpretată greşit întrucât nu există nici o referinţă explicită la utilizarea cuielor sau la crucificare.

Literatura antică în greacă, latină sau ebraică de la Homer până în secolul 1 după Hristos descrie o galerie întreagă de metode punitive prin atârnarea victimei, dar nici măcar o sursă nu menţionează crucile sau crucificarea. În aceste condiţii, dovezile că Isus ar fi fost crucificat sunt deosebit de rare fie că e vorba de literatura pre-creştină, de cea extrabiblică sau de Biblia însăşi, arată în teza sa Gunnar Samuelson care se declară creştin convins şi practicant.

Textele nu descriu cum a fost ataşat Isus de instrumentul de execuţie, ori care ar fi fost acesta. Mai mult, potrivit cercetătorului, în afară de Evanghelii, în nici un text nu este descris actul de-a bate în cuie o persoană pe o cruce.

Cu toate acestea, Samuelson nu se îndoieşte de realitatea existenţei lui Isus şi nici de veridicitatea Scripturii, scrie The Telegraph. “Că un bărbat numit Isus a existat în acea parte de lume şi în acea perioadă este un fapt bine documentat (…) Cred că acest bărbat e Fiul lui Dumnezeu”, a spus teologul. “Sugestia mea nu e că creştinii ar trebui să respingă sau să se îndoiască de textul biblic. Sugestia mea e că trebuie să citim textul aşa cum este el şi nu cum credem noi că ar trebui să fie. Trebuie să citim liniile, nu printre ele”.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor