Italienii construiesc un alt turn înclinat

Reactualizat la:
Italienii construiesc un alt turn înclinat
Un efect de lumini şi umbre va crea iluzia identităţii cu celebrul monument de la Pisa.

După ce presa a semnalat iniţiativa construirii unui al doilea turn în Pisa care să pară înclinat, un renumit profesor afirmă că proiectul va duce la pierderea identităţii oraşului.

Oraşul italian Pisa va construi un al doilea turn care se va înfăţişa privirilor ca fiind înclinat. De astă data însă, construcţia nu va fi înclinată în mod real, aşa cum este faimosul turn devenit o emblemă italiană, ci va fi vorba de un turn “virtual înclinat”. Noul turn va avea o înălţime de 55,8 metri, exact aceeaşi înălţime ca şi a vechiului turn, dar înclinarea – şi aceasta similară cu a celui original – va fi “simulată cu ajutorul unui joc arhitectonic de lumini şi umbre”. Va fi o clădire de birouri şi locuinţe situată la cinci kilometri distanţă de monumentul-simbol. Arhitectul Dante Oscar Benini, în vârstă de 60 de ani, va fi responsabilul proiectului.

Un proiect de 70 milioane de euro

Pentru a crea efectul optic de înclinare, primele două etaje ale edificiului vor fi prevăzute cu o rampă înclinată. Noul turn, construit din sticlă şi beton, va mai fi dotat cu o terasă, de unde vizitatorii vor putea admira oraşul. Va oferi şi o vedere panoramică uimitoare a Pieţei Miracolelor. Proiectul va costa circa şaptezeci de milioane de euro. Proiectul noului turn care ar putea fi o uimitoare realizare arhitectonică a fost prezentat de “Corriere della Sera”.

Polemica declanşată de un profesor universitar

Imediat după prezentarea proiectului, construcţia unui al doilea turn care să pară înclinat “prin intermediul unor iluzii optice” a dat deja naştere unor discuţii. “Astfel de proiecte servesc numai pentru distrugerea identităţii unui oraş”, a spus rectorul Universităţii Siena, Gioacchino Chiarini. “Este ca şi cum s-ar construi la Florenţa un al doilea Ponte Vecchio”, a adăugat el. Turnul înclinat este simbolul oraşului Pisa, cunoscut oriunde în lume şi mare atracţie pentru turiştii de pretutindeni. Construcţia datează din secolul al XII-lea.

Motivele temerilor

Turnul înclinat din Pisa (Torre pendiente di Pisa-foto) este un simbol care aduce mulţi bani oraşului datorită turismului. De aceea, el a fost mereu o preocupare pentru a fi salvat, fiind multă vreme în pericol de a se prăbuşi din cauza unui cutremur sau unei furtuni. În 1999 au început lucrările de restaurare. S-a stabilit că înclinaţia lui este cauzată de rămăşiţele unui vechi estuar al unui râu, localizat sub edificiu. În zona respectivă, solul este constituit în mare parte din apă şi nisip sedimentat, iar o parte a grelei construcţii din marmură a început să se scufunde treptat în sol, imediat după ce a fost făcută fundaţia edificiului. Tocmai datorită formei neobişnuite, turnul atrage atenţia turiştilor. Există temeri că o copie, fie şi virtuală, va produce dezamăgire.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase