Italienii cu diplome pe tavă

ORADEA – Urmare a controalelor efectuate în octombrie 2006 la Universitatea din Oradea de către o comisie de control a Ministerului Educaţiei şi Cercetării, s-a constatat eliberarea în anul 2003 a patru diplome de Studii aprofundate în domeniul medical astfel:

* seria F, nr. 0004901, pe numele Ciccone Domenico, specializarea Chiropractică;

* seria F, nr. 0004902, pe numele Bettinelli Fabrizio, specializarea Osteopatie.

* seria F, nr. 0004906, pe numele Pipino Giovanni, specializarea Aplicaţii în kinetologie;

* seria F, nr. 0004907, pe numele Montagnoni Marco, specializarea Naturopatie;

 

Diplomele eliberate au rubrica privitoare la instituţia de învăţământ care a asigurat şcolarizarea absolventului completată greşit, în sensul că este înscrisă Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea ca instituţie ce a asigurat şcolarizarea persoanelor respective. Aceasta deşi, conform declaraţiei rectorului Maghiar, studenţii respectivi nu au fost înmatriculaţi şi şcolarizaţi la Universitatea din Oradea, Universitatea asigurând doar susţinerea examenului de disertaţie prin deplasarea celor doi reprezentanţi în comisia mixtă de disertaţie în Italia, conform aprobării Senatului universitar din data de 1 iulie2003 şi adresei nr. 8942 din ziua următoare. Conform documentelor prezentate de Universitatea din Oradea, studenţii în discuţie au fost şcolarizaţi la European Institute of Technology din San Marino.

Studenţii în discuţie au fost şcolarizaţi la European Institute of Technology din San Marino, care este o instituţie de învăţământ superior privată, neacreditată şi nerecunoscută la nivel european, nefiind listată în “International Handbook of Universities”.

 

Nereguli organizatorice

a) Registrele de eliberare a actelor de studii nu sunt completate corespunzător; la sfârşitul acestora neexistând procesele verbale anuale privind numărul de diplome eliberate şi seriile acestora.

b) Pentru fiecare serie de absolvenţi, separat pentru studenţii români şi străini, se începe un carnet nou de diplome, ceea ce face ca un număr de diplome să rămână necompletate pentru totdeauna. Aceste diplome nu sunt nici anulate nici restricţionate ca acces.

c) În cazul câtorva cotoare de diplome s-a constatat necompletarea rubricii cu durata studiilor. Acest fapt a fost motivat prin aceea că, datorită volumului mare de muncă, diplomele, cu excepţia numelui, se completează numai la prezentarea titularului, înscrisurile lipsă apărând în cazul absolvenţilor care s-au prezentat să ridice diploma, mult după absolvire.

 

Ulterior, procurorii DNA Bucureşti au confirmat neregulile după ce au audiat secretara Universităţii şi a Facultăţii de Medicină şi Farmacie, controlând şi cotoarele diplomelor în cauză.

Totodată s-au făcut cercetări privind eventuale donaţii pe care le-ar fi făcut respectivii cetăţeni italieni în instrumentar medical care a ajuns la policlinici private în a căror acţionariat apare şi numele de Maghiar.

Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !