Italienii vânează ciocârlii

Italienii vânează ciocârlii
Sesizata de dr. Marton Venczel, biologul Cabinetului de Stiintele Naturii al Muzeului Tarii Crisurilor, în legatura cu partida de vânatoare organizata luni lânga Livada, Agentia de Protectie a Mediului (APM) Bihor s-a adresat, prin sefa Compartimentului Protectia Naturii, Zenaida Luncan, la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vânatoare Bihor.

Astfel, s-a confirmat ca AJVPS Bihor a depus la timp solicitarea Autorizatiei de mediu pentru vânatoare, în baza careia a autorizat si supravegheaza vânatorile cu straini.

În ce priveste ciocârlia de stol, care cuibareste în nordul Africii si sudul Europei, ea poate fi vânata în statele UE, nu însa si în Ungaria sau Croatia. De altfel, în Ungaria este interzis pâna si transportul de ciocârlii vânate, o românca prinsa anul trecut de vamesii maghiari cu 1.500 de ciocârlii în bagaje fiind condamnata la doi ani de închisoare.

Protejata si nu prea

În România, desi ocrotita de lege, ciocârlia poate fi vânata pâna la anumite cote stabilite de Ministerul Agriculturii pe regiuni. Pentru a elimina acest paradox, APM Bihor a facut, de altfel, demersuri la Ministerul Agriculturii.

Pâna la luarea unei eventuale hotarâri, vânatorii italieni pot împusca ciocârlii, însa numai sub supravegherea AJVPS-urilor.

Vineri, directorul AJVPS Bihor, Ioan Silaghi, ne-a confirmat ca, pentru acest an, cota totala de ciocârlii care pot fi vânate în Bihor este de 300 de bucati. „Este bine ca s-a stabilit o cota maximala. Functie de vreme, în Bihor sosesc în fiecare an de la câteva mii de ciocârlii de stol, pâna la câteva zeci de mii”, apreciaza ing. Ioan Silaghi.

În ce priveste urmarirea acestei cote, tehnicianul cinegetic al AJVPS Bihor, Sorin Bront, a precizat: „Secretarii de filiale urmaresc personal numararea vânatului la cele patru echipe de italieni pe care le-am autorizat la vânat pasari. Per ciocârlie se percepe o taxa de un euro.”

Aviz amatorilor

Informat de sesizarea conform careia la Livada italienii ar fi folosit pasarele artificiale tip momeala, care dadeau din aripi, precum si aparatura electronica de atragere a ciocârliilor, Sorin Bront ne-a declarat: „Suntem la curent cu acea sesizare. Pe cât posibil, urmarim vânatorile cu straini. Într-adevar, secretarul filialei Oradea a fost solicitat luni, pentru o jumatate de ora, în alta parte.

Însa mi-e greu sa cred ca italienii au profitat tocmai de acel moment. Iar pe de alta parte, avem rezerve fata de declaratiile unui localnic ce putea fi nemultumit de faptul ca vânatorii au ajuns pe proprietatea sa. În orice caz, daca constatam o abatere, prima masura e ca nu-l vom mai autoriza niciodata pe strainul care a încalcat codul vânatoresc”.

În concluzie, cei care observa eventuale acte de braconaj e bine sa-si cheme rapid un martor si sa sesizeze autoritatile, care pot interveni în timp util.

Cristian Horgos