Iurtă mongolă pe bastionul Cetăţii

Iurtă mongolă pe bastionul Cetăţii
O iurtă construită după modelul celor folosite cu ocazia migrărilor mongolilor a decorat, timp de două zile, unul dintre bastioanele Cetăţii. Prezentarea portului şi a armelor medievale nu au dat dovadă de aceeaşi promptitudine.

„Trei profesori şi mai mulţi elevi de la Şcoala de Arte Manuale din Hajdu Szoboszlo s-au îngrijit de aducerea şi montarea iurtei. Au expus şi câteva dintre obiectele tradiţionale utilizate la vremea respectivă”, ne-a spus Jakabffy Ladislau, vicepreşedinte al Fundaţiei pentru Protecţia Monumentelor.

Întinderea cortului model iurtă a fost un mic spectacol în sine: scheletul rotund din lemn este acoperit în partea superioară cu un postav foarte gros din lână de oaie, lăsând însă o gură de aerisire în vârful cortului, loc pe unde ar trebui să iasă fumul, ştiut fiind că vechile iurte aveau concomitent destinaţia multiplă de bucătărie, dormitor şi sufragerie.

Biciul fermecat

O parte din recuzita adusă de reprezentanţii şcolii de arte din Ungaria – precum biciul de mânat vite – a avut darul de a transforma bărbaţii în toată firea în copii, pentru câteva minute. Puţini au ratat ocazia de a se da în spectacol pocnind dintr-un bici lung de vreo doi metri, precum cu secole în urmă unii dintre cei mai harnici crescători de animale, cum erau cunoscuţi mongolii.

Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !