Ivan Mereuta: Cele mai trendy bauturi din Timisoara sunt longdrink-urile

De Zoltan Varga
Ivan Mereuta: Cele mai trendy bauturi din Timisoara sunt longdrink-urile
Timişorenii care îşi îndreaptă paşii spre cluburile, pub – urile şi lounge-urile care au împânzit oraşul în ultima vreme preferă să bea longdrink-uri, pe următoarele poziţii ale clasamentului numărându-se berea şi vinul, spune Ivan Mereuţă, unul din barmanii care de ani de zile e cunoscut în rândul acelora care frecventează asemenea stabilimente.

Născut în 11 septembrie 1985 la Chişinău în Republica Moldova, „John“ (după cum îl ştiu majoritatea celor care umblă prin cluburi) a ajuns barman în Timişoara acum şapte ani, după ce şi-a făcut stagiul în capitala Republicii Moldova. „Diferenţele sunt destul de mari, acolo se bea mult mai mult alcool, în cantităţi mult mai mari. Dealtfel bartendingul (n.n. – arta mixării băuturilor) are două componente mari: şcoala rusă şi cea americană. Dacă cea americană e axată pe cocktailuri clasice preparate cu lămâie, lime sau alte fructe, cea rusească merge pe chestii extreme, cu flăcări. La Chişinău se bea vodkă răcită din congelator, cu ulcioare de 500 de mililitri în mod uzual“, spune Ivan Mereuţă, care este manager de bar la Arqa.

În ceea ce priveşte trainingul în materie de bartending, el e de părere că lucrurile nu stau prea roz în ţara noastră: „Avem o şcoală de bartending care este autorizată de stat, însă e cam învechit programul, nu e actualizat. Anglia este cea mai avansată ţară în această felie. Am făcut vreo 20 de training-uri organizate de agenţi economici care importă diverse mărci de băuturi celebre şi care au tot interesul ca barmanii să prepare cât se poate de corect diversele băuturi“, spune barmanul.

Arta preparării băuturilor a cunoscut o evoluţie firească în ultimii ani pe meleagurile noastre, iar rolul unui barman în această ecuaţie este unul cât se poate de vital. „Un barman priceput poate să înveţe clientul, să îi ofere alternative. Din păcate, există unii care profită la maxim din meseria asta şi în urma lor au de pierdut şi acei care chiar cred în meseria asta. La cocktailuri e ca şi la mâncare: dacă eşti bine dispus şi fericit în interiorul tău, o să-ţi iasă bine. Dacă eşti supărat, nu îţi iese nimic. Unii fac meseria asta cu suflet“, a adăugat Ivan Mereuţă.

Cele mai trendy băuturi la ora actuală în Timişoara sunt longdrink-urile (o bază alcoolică cu un suc oarecare), iar pe următoarele locuri se situează berea şi vinul. „Sunt mulţi băutori de vin dar puţini cunoscători. Vara se bea mult Mojito iar la nivel mondial vodka se vinde cel mai bine. În ultima perioadă în Timişoara am observat şi o creştere foarte mare a vânzării de rom. Cauza acestei preferinţe subite pentru consumul de rom de pe la noi? A fost culturalizarea datorată Mojito – ului. Dar să nu uităm că romul e foarte bun şi pentru potenţa bărbatului, spre deosebire de vodkă“, adaugă John.

Şi fiindcă şi barmanii mai au zile mai proaste, eventualele probleme personale trebuiesc lăsate la intrarea în bar. „Este un proverb tibetan care spune că dacă o problemă se poate rezolva n-ai de ce să-ţi faci griji. Evident că am avut şi momente mai proaste dar am trecut peste ele uşor. Un barman trebuie să fie gazda casei, are rolul să facă oaspetele să se simtă bine. Dacă acesta vrea să bea cu tine, poţi şi să-l refuzi, totul depinde de măsura ta interioară“, spune Ivan Mereuţă. Şi fiindcă un bun barman trebuie să ştie şi cele mai bune metode de a trezi din mahmureală, acestea pot varia de la caz la caz: „Un barman ca şi un bucătar încearcă din fiecare, dar trebuie să ştie unde şi când să se oprească. La metode de trezit din mahmureală, eu obişnuiam să mă trezesc cu un litru de lapte. Alteori, când lucram vara la River Deck, de exemplu, plecam cu bicicleta şi până ajungeam acasă eram fresh. Mai există şi cafeaua şi chiar şi un punct pe mâna omului pe care dacă îl masezi un minut, te trezesşti“, spune el.

Având în vedere că vara e foarte aproape iar buzunarele multora au fost afectate mai serios sau nu de omniprezenta criză, am fost curioşi să aflăm care sunt recomandările unui profesionist în materie, atunci când vine vorba de băuturi de vară accesibile. „Cunoscând efectele terapeutice ale mentei, aş opta pentru o limonadă de mentă cu puţin ghimbir, nu prea mult. Unii pun prea mult ghimbir iar gustul e foarte înţepător, trebuie balansat corect. Evident se pot adăuga şi fructe locale. La capitolul băuturi alcoolice aş recomanda romul, e o băutură foarte sănătoasă în cantităţi normale. Cu suc de lime, un sirop de scorţişoară, cu fructe de sezon. E o băutură simplă şi efectiv bună“, spune Ivan Mereuţă.

La nivel mondial, există o sumedenie de studii care sugerează că un bun barman trebuie să fie în primul rând o persoană foarte sociabilă, abilităţile „tehnice“ fiind undeva pe locul secund. „Devii sociabil şi fără să vrei, eşti obligat. Eu am terminat Filologia şi sunt creativ în multe domenii, iar meseria de barman mă ajută să cunosc oamenii. Eu aş zice că trebuie să conteze 50 la sută pregătirea tehnică şi 50 la sută sociabilitatea, dar există studii care spun că procentul este undeva de 80 la sută în favoarea abilităţilor de a fi sociabil. Am mai citit o carte americană unde se spunea că 95 la sută din barmani fură. Cu toate astea, eu cred că în Timişoara există mulţi barmani corecţi, ceea ce mă bucură foarte tare, e o chestie pozitivă“, spune Ivan Mereuţă.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !