Jacques Chirac împlineşte 73 de ani

Jacques Chirac împlineşte 73 de ani
Preşedintele Republicii Franceze, Jacques Chirac, împlineşte astăzi 73 de ani. În 1995, Chirac a ajuns pentru prima dată la Palatul Elysée, după două înfrângeri în faţa lui Miterrand.

De-a lungul timpului, el a fost blamat, fiind implicat în scandaluri de corupţie sau abuz de funcţie, şi, totodată, apreciat, pentru poziţia fermă de care a dat dovadă, un ultim exemplu fiind problema războiului din Irak.

La începutul carierei sale politice, după ce a semnat ‘Chemarea de la Stockholm’ şi a vândut ziarul comunist l’Humanité, Jacques Chirac a fost suspectat că ar fi fost un adept al comunismului. Bănuieli care îi provoacă greutăţi mai târziu când se hotărăşte să devină ofiţer. În anii ’60 îşi începe colaborarea cu preşedintele Georges Pompidou şi joacă un rol foarte important în semnarea unui armistiţiu, în mai ’68, în timpul răscoalei studenţilor şi a grevei munictorilor.

 

În anii ’70, devine unul dintre apropiaţii preşedintelui Valéry Giscard d’Estaing. Jacques Chirac a fost de două ori prim-ministru între 1974 – 1976 şi 1986 – 1988 şi a candidat la preşedinţie, fără succes, în 1981 şi 1988, fiind învins de François Mitterrand.

 

Timp de 18 ani a fost primar al Parisului. În această perioadă au planat asupra sa suspiciuni de corupţie şi de uz în scopuri personale ai banilor publici. A treia candidatura a sa la funcţia de preşedinte al Republicii Franceze, în 1995, îi aduce victoria şi este reales în 2002.

 

 În acest an, pe 14 iulie, în timpul sărbătorilor zilei naţionale, Chirac a supravieţuit unei încercări de asasinat din partea unui individ ce avea o puşcă ascunsă într-o husă de chitară. Atacatorul a tras un foc înspre locul unde se afla Chirac, dar a fost repede oprit de oamenii din jur.