Jaf de un miliard la exchange

Jaf de un miliard la exchange
O noua tâlharie de proportii s-a comis în Oradea miercuri seara, tâlharii lasând o casa de schimb valutar fara o geanta în care se aflau de trei ori mai multi bani decât în sacul jefuit din masina Postei în 22 august.

De altfel, seful Inspectoratului Politiei Judetului (IPJ) Bihor a tinut ieri sa observe câteva similitudini între cele doua cazuri. În primul rând, inspectorul-sef al IPJ Bihor, comisarul Liviu Popa, a reamintit, cu parere de rau, ca mânuitorii de bani si valori nu au tras învatamintele cuvenite dupa mediatizatul caz al jefuirii masinii Postei oradene.
„Desi am tras semnale în presa si am trimis controale pentru verificarea transportului de valori, oamenii nu vor sa înteleaga”, a precizat comisarul Popa.


Modul de operare al tâlharilor vine în sprijinul acestei afirmatii. Tot modul de operare îl determina pe seful IPJ sa creada ca lovitura a fost premeditata, iar traseul banilor a fost urmarit în prealabil, ca si la jaful Postei.

Lasata pe bancheta


Ofiterul de serviciu al IPJ Bihor a fost sesizat telefonic, miercuri în jurul orei 19:15, de jefuirea dintr-un VW Golf parcat pe Bdul Decebal a unei genti textile cu sume importante în valuta. Dupa cum le-a povestit politistilor, soferul R.O.P., care era angajat si ca mânuitor de valuta, a lasat pur si simplu geanta în care colecta seara banii de la punctele de lucru ale firmei de schimb valutar, pe bancheta din spate a autoturismului. În timp ce soferul a intrat în casa de schimb valutar, jefuitorii au spart geamul unei usi din spate si au înhatat geanta burdusita cu bacnote în lei, forinti, euro si dolari.

Necooperant


În mod surprinzator, comisarul Popa spune ca politistii s-au confruntat cu o problema de cooperare chiar cu administratorul societatii pagubite. „I-am cerut documentele de ridicare a banilor, care oricum vor trebui prezentate autoritatilor când se va constitui parte civila pentru recuperarea prejudiciului. Dar în loc sa ne ajute în gasirea unor indicii, ne-a raspuns ca de ce îl luam la întrebari tocmai pe el, pagubitul. Si ca nu îi trebuie plan de paza. I-am reamintit ca banii erau ai firmei, nu ai lui personal, si ca Legea nr. 333/2002 prevede expres conditii de securitate a transporturilor de valori”, ne-a mai relatat seful IPJ Bihor.

N-a fugit dupa hoti


Întrucât neglijentul sofer este chiar fratele administratorului, comisarul Popa apreciaza ca e putin probabila o înscenare. Totusi, si aceasta ipoteza este verificata. De altfel, seful IPJ s-a aratat nedumerit de ce soferul nu a fugit dupa atacatori. „Ne-a spus ca i-au spart o roata din fata a masinii. Dar putea lua un taxi de peste drum si sa urmareasca masina în care a vazut ca s-au urcat cei doi tâlhari”.

Cerc de suspecti


Echipa de cercetare, formata din politisti ai Serviciului de Investigatii Criminale si ai Serviciului de Ordine Publica din cadrul IPJ Bihor, a efectuat înca de miercuri primele audieri.


„Avem un cerc de suspecti, în care intra si o banda pe care încercam sa o supraveghem de mai mult timp. Sper sa-i identificam si sa-i retinem cât mai repede pe autori. As vrea însa sa nu se mai mânuiasca sumele mari de bani cu atâta lejeritate. Unele banci ofera servicii de transport blindat si dupa ora 19:00, si au clienti ca statii de benzina, lanturi de magazine”.

Sebastian Kovacs