Jandarmi obligaţi la liturghie

Preotul greco-catolic
Preotul greco-catolic
Un nou conflict interconfesional a tulburat liniştea unui sat bihorean. De această dată scandalul a pornit de la retrocedarea bisericii din Cheţ (zona Marghita) cultului greco-catolic.  Opinie [.doc – 28KB]

O dată cu restituirea locaşului de cult, şi preotul ortodox a trecut la greco-catolici. Timp de câteva duminici a fost nevoie de prezenţa jandarmilor pentru a preveni izbucnirea violenţelor între localnici. Prefectul Ilie Bolojan a apreciat că cele două episcopii-surori, ortodoxă şi greco-catolică, nu s-au implicat suficient în rezolvarea probemelor şi a cerut celor două instituţii să nu mai fie nevoie, pe viitor, de intervenţia Prefecturii în astfel de situaţii. Totul a început o dată cu retrocedarea bisericii din sat cultului unit cu Roma. Tot atunci preotul ortodox Gheorghe Dat a trecut la greco-catolici, fapt care i-a înfuriat pe ortodocşi. De aici până la fricţiunile interconfesionale a fost doar un pas. Timp de câteva duminici, jandarmii au fost nevoiţi să supravegheze zona. „A fost un eveniment neplăcut, deoarece am fost obligaţi să dislocăm trupe de jandarmi şi de poliţie. Nu au fost incidente, dar sper că nu vom mai fi nevoiţi să facem ordine între comunitaţi cu bastonul”, a declarat prefectul de Bihor, Ilie Bolojan.

Sătenii au avut schimburi dure de replici, însă – potrivit Jandarmeriei – nu s-a ajuns la violenţe. „Ne-a vândut precum Iuda l-a vândut pe Mântuitor”, a spus la mânie unul dintre enoriaşi despre preotul care a renunţat la ortodoxie. Noul preot venit în sat, Marius Pop, a spus că nu prea ştie de la ce a pornit totul şi nici nu se cade să lupte pentru o tabără sau alta.

Conflictul spiritual s-a rezolvat după ce a intervenit Prefectura Bihor. Duminică s-a semnat un acord între cele două comunităţi religioase, care prevede folosirea bisericii de către ambele culte. Slujbele religioase ale ortodocşilor se vor ţine între orele 9:00-12:00, iar pentru greco-catolici între orele 12:00-15:00.
Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice Oradea, Florin Jula, a precizat că se solicită în continuare retrocedarea locaşurilor din localităţile unde există două biserici, din care una a fost greco-catolică. Totodată, îşi exprimă speranţa ca Episcopia Ortodoxă să fie de acord cu celebrarea alternativă a slujbelor religioase, acolo unde este o singură biserică. Reprezentantul Episcopiei Ortodoxe nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere.

Precedente la Valea şi Fiziş

Conflictul din Cheţ are precedente. În satul Valea de Jos, tensiunea dintre cele două culte a durat mai bine de un an. Totul a pornit de la faptul că preotul ortodox din sat şi zeci de credincioşi au trecut la greco-catolici, adjudecându-şi şi locaşul de cult. Mutarea i-a nemulţumit pe ortodocşi şi la câteva liturghii s-a apelat la prezenţa jandarmilor, întrucât s-a ajuns şi la busculade între săteni.

Un caz asemănător s-a petrecut în primăvară în Fiziş, unde ortodocşii au cerut autorităţilor locale să nu-i mai lase pe greco-catolici să-şi oficieze slujbele de duminică nici măcar în şcoala din localitate (?!). Episcopia Greco-Catolică a precizat atunci că este hotărâtă să ceară retrocedarea bisericii din sat.

Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !