Jandarmii, aşi antitero

4Comentarii
Jandarmii, aşi antitero
ORADEA – La prima vedere, pare o scenă desprinsă din fimele de acţiune. Însă totul se petrece în curtea unităţii de jandarmi din Oradea. Şi nimic nu este regizat.

Sunt jandarmii care fac parte din Grupa Antitero a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor şi care participă la unul din antrenamentele lor zilnice. Au început cu o „încălzire”. Fiecare jandarm trebuie să alerge în cârcă cu unul dintre colegi. După câţiva metri, rolurile se schimbă. Urmează abdomene, flotări, exerciţii cu arma.

Apoi simularea unei situaţii reale. Jandarmii trebuie să aresteze un infractor aflat într-un imobil. Instructorul le prezintă scenariul, iar ei trebuie să acţioneze în funcţie de acesta. Cel care-i antrenează spune, fără modestie, că sunt cei mai buni din judeţ la ora actuală. Antrenamentele lor sunt dure şi totul se face contra cronomentru, pentru că succesul misiunilor lor depinde de asta.

 

Ajută SRI

Jandarmii de la Antitero sunt aleşi dintre cei mai buni. Aici nu se ţine cont de înălţime, cum s-ar putea crede, ci principalul criteriu este ca aceştia să aibă anumite aptitudini care să-i ajute să facă faţă antrenamentelor şi unei misiuni dificile.

„Grupa Antitero face parte din Detaşamentul Mobil şi este pregătită pentru a acţiona în cazul în care unul dintre obiectivele aflate sub protecţia jandarmeriei este atacat, sau în cazul altor obiective în colaboare cu structuri ale Poliţiei sau SRI”, precizează purtătorul de cuvânt al IJJ Bihor, Ioan Bogdan. Jandarmii care fac parte din această grupă sunt pregătiţi de cpt. Remus Popa, instruit în Intervenţie Profestională la Centrul de Pregătire şi Perfecţionare „Ochiuri”, de specialişti ai Jandarmeriei Franceze.

„Ne antrenăm două ore pe zi, iar pentru cei care fac parte din această grupă accentul se pune pe Intervenţia Profesională, care este împărţită pe trei categorii: stăpânirea adversarului fără armă, adică încătuşare, percheziţia corporală, stăpânirea cu armă, aici intră tragerile sau deplasările cu arma, iar ultima categorie este intervenţia profesională, care se referă efectiv la modul în care se lucrează în teren, intervenţia în clădiri, modul de acţiune al celulelor, tot ce ţine cont de intervenţie”, explică cpt. Remus Popa.

 

Antrenamente dure

Antrenamentele jandarmilor de la Antitero durează două ore pe zi. La asta se adaugă pregătirea pe care fiecare o face individual la sală. „Fiecare se antrenează individual la sală. Vin şi din timpul liber şi se pregătesc. Toţi sunt sportivi, unii chiar campioni.

Mulţi practică diferite forme de arte marţiale, culturism, iar doi sunt alpinişti brevetaţi”, spune instructorul. În plus, de trei ori pe lună cei de la Antitero fac antrenamente de câte şase ore. „Antrenamentele astea se fac defalcat, ori pe stăpânirea cu armă, fără armă sau IP.

Toate cele trei se leagă între ele. De la asta pornesc fundamentele, şi în funcţie de situaţia reală se pot adapta”, explică cpt. Popa. El este convins că jandarmii Antitero sunt cei mai buni din judeţ la ora actuală. „Avem tot ce ne trebuie să fim cei mai buni. Sunt ferm convins că suntem pe locul I, în faţa DPIR”, a conchis instructorul.  

Până acum, jandarmii de la Antitero nu s-au confrutat cu situaţii grave. Însă ei se antreanează ca şi cum în orice moment ar fi nevoie de intervenţia lor.

Georgiana Anghel4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor